szerző:
hvg.hu

A Kúria ugyanis elutasította a szervezet kamupártok elleni beadványát.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Szürreális indoklással utasította el a Kétfarkú Kutya Pártnak a kamupártgyanús Családok Pártja (CSP) és a vele furcsa szimbiózisban lévő Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (Medete) országos listaállítását támadó beadványát a Kúria. A kétfarkúak – ahogy arról beszámoltunk – részben a hvg.hu által feltárt visszaélések nyomán adtak be felülvizsgálati kérelmet a két szervezet országos listáját nyilvántartásba vevő Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata ellen. Beadványukban azt kérték a Kúriától, semmisítse meg a két kis párt országos listáját, mert azok szerinte nem jóhiszeműen és rendeltetésszerűen gyakorolták a választáson indulás, illetve a jelölt- és listaállítás jogát, ezért listaállításuk is törvénybe ütközik.

A kérelemhez a Kétfarkú nemcsak részletesen levezette, miért tekinthető a CSP és a Medete kamupártnak, de csatolta a visszaélésgyanús ügyeikről szóló híreket, újságcikkeket is. A jelek szerint azonban hiába: a Kúria ugyanis érdemi vizsgálat nélkül, arra hivatkozva utasította el a szervezet beadványát, hogy

„a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelme érdemi vizsgálatra alkalmatlan”.

A kicsit bővebb indoklásban ezt azzal magyarázta a választási eljárásokban legmagasabb fokon eljáró bíróság, hogy a kérelmező érintettsége nincs alátámasztva, vagyis nem bizonyított, hogy a Kétfarkúnak milyen érdeksérelmet okozott az NVB határozata az adott (kamu)pártok nyilvántartásba vételéről.

©

Korábbi cikkünkben a kamupártgyanús Medete párt egy már elvérzett egyéni képviselőjelöltje megdöbbentő részleteket mesélt a hvg.hu-nak arról, hogyan működteti hálózatát és hogyan hajt minimális politikai tevékenység nélkül a minden egyéni jelölt után járó 1 millió, illetve jelöltlétszámtól függően sávosan járó több száz millió forintos állami támogatásra a szervezet. Nem véletlenül kommentálta úgy a Kétfarkú a beadványát a Facebookon: „Felnyomtunk két kamupártot a Kúriánál, hátha sikerül spórolni 300 millát”.

Hát, nem sikerült.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!