szerző:
hvg.hu

A terjedelmes áttekintőben szó esik Orbán menekültellenes beidegződéséről, valamint arról, hogyan használta ki a Fidesz az európai terrortámadások nyomán kialakult félelmet és pánikot politikájuk továbbépítésére.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Európa szélsőjobboldala virágzik – kérdezzék csak Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét címmel közölt terjedelmes cikket az amerikai hetilap, a Newsweek, amely Orbánról és a Fidesz menekültellenes ténykedéseivel foglalkozik, azt elemezve, hogyan építette fel és alkalmazta taktikáját a kormányfő, egyebek mellett az európai porondon is.

Az írásban részletesen beszámolnak Lázár János legutóbbi, bécsi "újtáról" is, kiemelve, hogy a videó éppen a hazai választások előtt egy hónappal került ki a Facebookra. A Newsweek szerint mindez bevett módszer a Fidesz részéről, amely sokszor folyamodott olyan taktikákhoz, hogy végső soron a szavazók félelmeit kijátszva tudjon előrelépni.

A cikkben szó esik arról is, hogy a magyarok kezdetben szimpatizáltak a kétségbeesett menekültekkel, akik parkokban és a vasútállomásokon igyekeztek menedékre lelni, mielőtt folytatták volna útjukat Franciaországba és Németországba.

Ám a hazaiak attitűdjei hamar megváltoztak, az Iszlám Állam európai városokban végrehajtott terrorcselekményei pedig fokozták a félelmet és a migránsokkal szemben érzett haragot. A Newsweek elemzőkre hivatkozva azt írja, ez volt az a pont, amelyet Orbán és a Fidesz ügyesen kihasználva a saját malmukra hajtották a vizet, miközben új megnevezéssel illették a menekülteket, hogy negatív színben igyekezzenek feltüntetni őket: migránsok.

A Newsweek Orbánék taktikáját háromágú csapásként jellemzi, amely a muzulmán menekültek és Soros György mellett az EU-val szemben is élesen lépett, lép fel. És noha, teszik hozzá, egyesek szerint az elmúlt időszak gyakorlatilag szélsőjobboldalhoz hasonlítható intézkedései miatt csökkent a magyar miniszterelnök támogatása, a legtöbb kritikus mégis azt mondja, már nem az a kérdés, hogy a Fidesz megnyeri-e az áprilisi választásokat, hanem az, milyen eredménnyel sikerül majd behúzniuk a győzelmet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Windisch Judit Itthon

Fideszes fórumon magyarázták, miért jó diktátor Orbán Viktor

Megnéztük, hogyan kampányol a Fidesz egy olyan kerületben -–Zuglóban – ahol négy éve 2 ezer szavazatkülönbséggel bukta el a választást, ráadásul a kerületi polgármester, Karácsony Gergely az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A showt Gulyás elől elvitte a közönség.