szerző:
hvg.hu

Édesanyja állítása szerint lánya azután kapott tüdőembóliát, hogy a gyógyszertárban a felírt helyett egy azonos hatóanyagú, de másik készítményt kapott.

Meghalt egy 18 éves kecskédi lány, mert tüdőembóliát kapott, anyja szerint azután, hogy egy új fogamzásgátló tablettát kezdett szedni – számolt be a pénteki RTL Híradó.

Meghalt egy 18 éves kecskédi lány, mert tüdőembóliát kapott, anyja szerint azután, hogy egy új fogamzásgátló tablettát kezdett szedni – számolt be a pénteki RTL Híradó.

Édesanyja azt írta a Facebookon, hogy hat darab tabletta 18 éves lánya élete került, „pillanatok alatt tüdőembóliát kapott, és már nem tudták megmenteni”. A posztot kedden tette fel, több százan osztották már meg. Azt is írta, hogy lánya december óta szedett fogamzásgátlót. Néhány napja a gyógyszertárban egy másik, de azonos hatóanyagú gyógyszert adtak neki. Szerinte azután lett rosszul, hogy azt elkezdte szedni, trombózist kapott, ami tüdőembóliát okozott.

Az RTL Klubnak nyilatkozó szakember szerint a fogamzásgátlók valóban növelik a trombózis kockázatát, ha valakinek olyan genetikai eltérése van, ami miatt hajlama van erre. Több mint tíz ilyen eltérést ismernek, ezek közül az úgynevezett Leiden-mutáció a leggyakoribb. Általában ezt szokták megvizsgáltatni a fogamzásgátló felírásakor.

Blaskó György, a Trombózisközpont vezetője szerint genetikai vizsgálatot kötelezően végezni kellene, ha a családban korábban volt trombózisos eset vagy tüdőembólia. Ő ugyanakkor nem csak ezt az egy, hanem az összes genetikai eltérést megvizsgáltatná – tette hozzá.

A vizsgálat azonban több tízezer forintba kerül és csak kevés helyen végzik az országban – derült ki a tudósításból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!