szerző:
MTI

Dobos Menyhért szerint nagy figyelmet fordítottak a kiegyensúlyozottságra, s az előírtakon kívül a közmédia külön időt biztosított a pártok bemutatkozására.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A közmédia feladata a pontos és hiteles tájékoztatás, amire különös figyelmet fordítottak az ötvennapos kampányidőszak alatt – mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója vasárnap az M1-en. Dobos emlékeztetett, hogy létrehozták a közmédia választási irodáját, amelyben rádiós, televíziós és hírügynökségi vezetők kaptak helyet.

Az MTI-ben közölt beszámoló szerint a jogszabályok egyébként 600 percnyi reklámidőt biztosítottak a politikai csoportosulásoknak, és a jelölőszervezeteknek, amiből 470 perc a pártoknak, 130 pedig a nemzetiségi önkormányzatoknak járt. A felhasználható időt úgy kellett beosztani, hogy reggel, délben és este a legnézettebb és a leghallgatottabb médiumokban – a Duna televízióban és a Kossuth rádióban – adásba kerüljenek az érintettek.

Dobos arról is beszélt, hogy nagy figyelmet fordítottak a kiegyensúlyozottságra, s az előírtakon kívül a közmédia külön időt biztosított a pártok bemutatkozására. Erre azért volt szükség, mert nagyon sok, 23 párt állított országos listát az országgyűlési választáson. Megjegyezte, hogy nem minden párt élt ezzel a lehetőséggel, illetve a politikai reklámmal sem. Ez utóbbinál tizennyolcan jelezték igényüket, végül tizenhatan szerepeltek a televízióban és tizennégyen a rádióban.

Elhangzott az is, a választási irodát megkeresték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői, akiket elsősorban a választások lebonyolítása, annak rendszere érdekelt. A vezérigazgató szerint kielégítő választ adtak a szakemberek érdeklődésére, és minden információt megkaptak.

A vasárnapi választásról azt mondta, a nézők és a hallgatók megfelelő információkat kapnak, hiszen a tudósítók mindenről megpróbálnak beszámolni; a munkatársak jelen vannak a választási irodánál, a nagyobb pártoknál, az MTI a kisebbeknél is. "Én úgy gondolom, hogy minden kollégánk azért dolgozik, hogy a kedves nézők pontos, hiteles tájékoztatást kapjanak, főleg a mai napon."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!