szerző:
hvg.hu

A szürreális választási baki Marcaliban történt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Szürreális választási baki történt Marcaliban, ahol a jobbikos Steinmetz Ádám amiatt bukott el 241 szavazatot, mert a szavazókört hitelesítő főjegyző pecsétje előző este bent maradt egy kisbuszban – írta az Index. A pecsétet csak dél körül vette észre a buszban ülők egyike, az ezután került vissza a szavazókörbe. Ott ettől kezdve az eredeti pecsét mellett ezt is használták, ez azonban szabálytalan.

Steinmetz az Indexnek azt mondta, hogy a jegyzőkönyv vezetőjének csak az urnabontást követően tűnt fel, hogy más pecsét szerepel egyes szavazólapokon – azaz rossz pecséttel lettek hitelesítve. Ennek következtében 241 szavazatot érvénytelenítettek, a Jobbik politikusa szerint ezek többségében az ő személyére érkező voksok voltak. Steinmetz számítása szerint, ha nincsenek a törölt szavazatok, 9 szavazattal nyerte volna meg ezt a szavazókört is, így viszont alulmaradt 44 szavazattal.

A választókerületben a Fidesz–KDNP-s Móring József Attila nyert, 52,73 százalékos eredménnyel, Steinmetz a szavazatok 36,56 százalékát kapta.

Az egykori olimpiai bajnok vízilabdázó azt mondta a lapnak, hogy a Jobbik megvárja a szombati végleges eredményt, amikor feldolgozzák a külföldről beérkező szavazatokat is, utána viszont a párt megteszi a szükséges jogi lépéseket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!