szerző:
hvg.hu

A 16 éves fiú egy közösségi oldalon azt állította osztálytársainak, hogy arra készül: lelövi diáktársait, majd öngyilkos lesz. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé.

Emberölés előkészülete miatt állított bíróság elé a Fővárosi Főügyészség egy 16 éves gimnazista fiút, aki több iskolatársának is konkrétan utalt arra, hogy iskolai lövöldözést tervez – közölték pénteken.

A fiú egy budapesti gimnázium tanulója. Idén januárban egy közösségi oldalon keresztül és személyes beszélgetések alkalmával is két kiskorú osztálytársának valamint egy szintén kiskorú ismerősének arra célozgatott, hogy a „floridai lövöldözésként” ismert esethez hasonlóan azt tervezi: a gimnáziumban diáktársait lelövi, majd öngyilkosságot követ el.

A fiú ezután átküldött az osztálytársainak egy videót az amerikai iskolai lövöldözésről, valamint egy olyan linket is, amely egy sorozatlövő gépkarabély képéhez és leírásához vezetett.

Az iskolatársak megijedtek, attól tartottak, hogy a fiú tényleg lövöldözni kezd.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a fiút előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, majd a gyanúsítástól számított 30 napon belül bíróság elé állították.

A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki a gimnazistát, és 2 év próbaidőre próbára bocsátotta. A bíróság egyúttal megállapította, hogy a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, valamint önismereti tréningen való részvételre kötelezte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a fiatalkorú vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Az ügyészség közleményéből nem derül ki egyértelműen, a fiúnak volt-e fegyvere vagy próbált-e szerezni. Azt sem tudni, hogy utólag megbánta-e az egészet, illetve valóban komolyan gondolta-e, hogy lövöldözni kezd a diáktársaira.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!