szerző:
hvg.hu

Kormányüzeneteket terjesztettek és kamu történeteket tettek közzé azzal a céllal, hogy az embereket Orbán Viktor bevándorlásellenes politikája mellé állítsák – egyebek mellett erről beszélt a The Guardiannek az MTVA számos dolgozója.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az egyik újságíró arról beszélt a brit lapnak, hogy a közpénzből fenntartott MTVA hírcsatornája, az M1 még a választás előestéjén is úgy számolt be a münsteri gázolásról, mintha azt egy iszlamista terrorista követte volna el. Pedig akkorra már rég tudni lehetett, hogy a három halálos áldozattal járó esetért egy zavart elméjű német férfi a felelős. "Ilyesmit addig nem tapasztaltam az MTVA-nál: ez nyilvánvaló hazugság volt" – mondta a neve elhallgatását kérő megszólaló.

A közpénzből működő MTVA-hoz tartozó csatornákon, felületeken általában is negatív színben tüntették fel a migránsokat, hogy összemosták őket a terroristákkal és megjelenésüket összekötötték a bűncselekményekkel, egyébként is jellemző volt – olvasható a cikkben.

"Azt hiszem, a félelem légkörét teremtettük meg. Pavlovi reflex alakult ki az olyan szavakra mint a veszély, terrorizmus, migráns, ellenzék, Soros és Brüsszel" – idézték tovább az újságírót.

Az MTVA-s munkatárs szerint a bevándorlóellenes üzenetek gyakran egyenesen a kormánytól érkeztek. Azok az emberek pedig, akik az Orbán Viktort személyesen érintő anyagokon dolgoztak, listát kaptak a felhasználandó kulcsszavakról.

"Néha az éppen telefonáló szerkesztő bejön az irodába és lediktál nekünk egy egész történetet szóról szóra. Nem tudjuk, ki van a vonal másik végén" – mondta egy másik dolgozó.

Azt, hogy a kormány közvetlenül is beavatkozik az MTVA működésébe, a The Guardian birtokába jutott dokumentumok is bizonyítják. Ezeket tévedésből küldték el az egyik fiatal munkatársnak. Ezek szerint a miniszterelnök stábja kiadta a szerkesztőknek, milyen témákat dolgozzanak fel, amelyekkel a kormányt nyíltan kritizálók ellen karaktergyilkosságot lehet elkövetni.

Az újságírók azt mondták a brit lapnak, az igazságérzetük miatt szólaltak meg, a köztévé néhány munkatársa pedig azon gondolkodik, hogy felmond a választás után.

"Borzasztóan éreztem magam, mert láttam, hogy befolyásoltuk az embereket. Néhányan közülünk meggyőzte magát arról, hogy úgysem néz minket senki, így nem is számít, amit csináltunk. Úgy tűnik, számított. Borzasztóan" – jegyezte meg egy újságíró.

A lap mindezekkel kapcsolatban megkereste Orbán szóvivőjét, aki azt mondta, nem tud válaszolni, mivel nem gyakorol kontrollt a média felett. Az MTVA válaszra sem méltatta a lapot.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!