szerző:
hvg.hu

Néhány körzet az utolsó pillanatig billegett ugyan a nagyon kicsi szavazatkülönbség miatt, ám végül sehol sem fordult meg a sorrend, miután a külföldről érkező és az átjelentkezőktől kapott szavazatokat is összesítette a Nemzeti Választási Bizottság.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem változtak a múlt vasárnap éjjel közzétett eredmények azokban a körzetekben, ahol a külföldi szavazatok és az átjelentkezők voksai módosíthattak volna az eredményen, így a Fidesz a nem jogerős eredmények szerint a 199-ből 133 helyet szerzett meg az új Országgyűlésben.

A Jobbik képviselői 26-an, az MSZP-PM színeiben versenyző honatyák összesen 20-an lesznek. Kilenc képviselője lesz a DK-nak, nyolc az LMP-nek, míg az Együtt, illetve a német kisebbségek önkormányzata (ez is a Fideszt erősíti) további egy-egy jelölttel jutott be. Független képviselőként Mellár Tamás képviseli a pécsi választókat.

A teljes feldolgozottság mellett a Fidesz-KDNP-nek eggyel csökkent, míg a Jobbiknak eggyel nőtt a mandátumainak a száma a korábbi álláshoz képest. A Fidesz-KDNP még így is kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Budapest XI kerületében a fideszes Simicskó István nyert a mögötte végző szocialista Gy. Németh Erzsébettel szemben. A XII. kerületben Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője legyőzte a DK-s Bauer Tamást.

Szintén a fővárosban, a XVI. kerületben Szatmáry István nyert mandátumot, a fideszes jelöltet az Együtt színeiben induló Vajda Zoltán szorongatta meg.

Nyert a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály a II. kerületben, fő kihívója a DK-s Niedermüller Péter volt. Némileg billegett csak a belvárosban az LMP-s Csárdi Antal első helye, de végül bejutott a parlamentbe, a fideszes Hollik István maradt a második.

Vidéken Gyöngyösön volt még némi biztonytalanság: végül Vona Gábor nem tudta legyőzni a fideszes Horváth Lászlót, vagyis nem fordult meg az előzetes eredmény. Hasonlóan, az LMP-társelnök Szél Bernadett sem győzött Budakeszin a fideszes Csenger-Zalán Zsolttal szemben.

Maradt a fideszes befutó Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú körzetében, Törökszentmiklóson is, Boldog István személyében, aki a jobbikos Csányi Tamást nem engedte maga elé. Miskolcon ugyan szintén billegett a kormánypárti Csöbör Katalin előnye a jobbikos Jakab Péterrel szemben, ám a száz százalékos feldolgozottság után sem változott az eredmény.

A békés Orosházán Simonka György nyert, szintén a Fideszt erősítve, a jobbikos Szabó Ervin előtt.

Egy független győzelem is van azért: Mellár Tamás nyert mandátumot Pécsett, az előzetes eredményt megerősítve, a fideszes Csizi Pétert kiütve.

Fejér megyében, Dunaújvárosban viszont a jobbikos Pintér Tamás kapott mandátumot.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!