szerző:
hvg.hu

A listázottak meg a listázók is túlélik a rendszerek váltásait – üzente a Helsinki Bizottság alapítója, Kőszeg Ferenc a Facebookon.

Még szép, hogy rajta vagyok a listán, meg is lennék bántva, ha nem lennék rajta – írja Kőszeg Ferenc a Facebook-oldalán, reagálva a Figyelőben megjelent Soros-listára.

"Ahogy Sartre Főbelövendők klubja című komédiájában meg vannak sértve a derék franciák, akik nem szerepelnek a kommunista párt állítólagos halállistáján."

A Helsinki Bizottság alapítója azt írja, hozzá van szokva, hogy mindenféle listán szerepel. Még ötéves sem volt, mikor rákerült a kiirtandók listájára, hamis papírok miatt nem vitték el.

A következő listáról hosszú ideig nem tudott, csak érzékelte, hogy léteznie kell. A 70-es évek közepétől a külföldi utazásai előtt sokkal tovább vizsgálták útlevelét, mint a többiekét, a csomagját szétpakolták, a könyveit átnézték. Egy határőr később elárulta neki, valóban szigorúan ellenőrzik, 8 csoport van, őt a hetedikbe sorolták. A nyolcadikban voltak azok, akiket rögtön őrizetbe kellett venni.

1986-ban elkobozták útlevelét, mert Prágában, illetve Varsóban nem a Magyar Népköztársaság állampolgárához méltó magatartást tanúsított. Öt évre kizárták a külföldi utazásból, ám 1988 őszén mégis elutazhatott New Yorkba, a Soros által támogatott Helsinki Watch (Helsinki Jogőr) megalakulásának 10. évfordulójára.

"A rendszernek ugyanis már nem volt öt éve, hogy érvényt szerezzen a határozatának."

A tüzetes ellenőrzés 1990-ben is megmaradt, hiába magyarázta a szabad választások után a határőrnek, hogy az a lista már nem érvényes.

"Nem volt igazam, érvényes az ma is, most is rajta van Kis János, Demszky vagy a Beszélő álnéven publikáló szerzője, Bokros Lajos. Viszont nincs rajta Orbán Viktor, Szájer József, akiket Soros bőkezűen támogatott, és persze nincs rajta Bakondi György főhatárőr, Pintér Sándor főrendőr, egykor mindketten az MSZMP tagjai. A listázottak meg a listázók is túlélik a rendszerek váltásait."

 

Vitriolos hangú publicisztikában mondott véleményt a listáról a CEU egyik tanára, Perczel István, aki maga is szerepel rajta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!