szerző:
hvg.hu

A Political Capital ügyvezető igazgatója, Krekó Péter azt mondja, az Orbán-rendszer logikájában, mentalitásában, céljaiban jóval közelebb áll akár az orosz, akár a török kormányhoz, mint a nyugat-európai kabinetekhez.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az újabb kétharmados győzelemmel hosszú időre zárójelbe kerül minden olyan típusú kérdés, ami azt firtatja, milyen támogatottsága van az Orbán-kormány intézkedéseinek, Orbán és a Fidesz ugyanis azzal fog érvelni, hogy a választók mindenre igent mondtak – nyilatkozta Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója a Népszavának. 2010–2015 között látszott, a Fidesz az íratlan szabályokat is figyelmen kívül hagyta, kedvére változtatta az alaptörvényt, illetve a kétharmados szabályokat. (Kétharmad nélkül pedig trükközött, a plakáttörvényt eredetileg kétharmadosra tervezték, de csak másodjára ment át, sima feles többséggel – a szerk.)

Orbán többször nyilvánvalóvá tette, hogy már csak a nemzetközi politizálás érdekli, jelzésértékű, mennyit találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – folytatja Krekó.

"Az Orbán-rendszer logikájában, mentalitásában, céljaiban jóval közelebb áll akár az orosz, akár a török kormányhoz, mint a nyugat-európai kabinetekhez."

Bár még nem tartunk az említett országok szintjén, de az irány egyértelmű. Az is látszik azonban, Orbán tudja, milyen fontos az uniós tagság, így egyértelmű Keletre toldósára nem számíthatunk, maximum pávatáncra, ha konkrét ügyben választás elé állítják Orbánt. Amerikával is jobb viszonyt alakítana ki, Oroszország és Kína sarkalatos kérdései az amerikai külpolitikának.

A kül- és belpolitikai szempontok teljes ellentmondása látszik, nem tudni, hol lesz ennek feloldása – teszi hozzá az elemző, hiszen Orbán tovább akarja erősíteni tekintélyelvű rendszerét. Arról is beszélt, a Fidesznek erős érdekeltségei vannak az ellenzéki pártokban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!