szerző:
hvg.hu

Miskolc után Budakeszin is azt kéri az ellenzék, hogy ismételjék meg a választást.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"Pest02-ben a történet folytatódik" – így jelentette be Szél Bernadett, hogy új választást kér a választókerületében. Az LMP elnöke szerint a törvényben rögzített határidőn túl hirdettek eredményt, de több szavazókörben is olyan problémákat tapasztaltak, ami miatt kifogást nyújtottak be.

Mint írta, el akarják érni, hogy a választási bizottság rendelje el a választás megismétlését. Ha ezt elutasítják, „a Kúriáig meg nem állunk”.

A Pest megyei 2-es választókerületben – ide tartozik Budakeszi, Budaörs, és a környező kisebb települések, Piliscsabától Biatorbágyig – a fideszes Csenger-Zalán Zsolt győzött, mindössze 296 szavazattal megelőzve Szél Bernadettet.

Hasonló problémákat talált a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es választókerületben (ez Miskolc keleti fele) a Jobbik is: a párt szerint a helyi választókerületi bizottság a törvényi határidőn túl, április 15-én állapította meg a végeredményt, ezért azt kérték, hogy ismételjék meg a választást. Kelet-Miskolcon 127 szavazattal nyert a fideszes Csöbör Katalin.

A két problémás választókerületnek azért is van különösen nagy tétje, mert a Fidesznek 133, a fideszes német nemzetiségi képviselővel együtt 134 mandátuma van, azaz két mandátumon múlik, hogy megvan a kétharmad.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!