szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fellebbezését, szerinte a választási jegyzőkönyv önmagában nem bizonyíték arra, hogy a nemzetiségi listás szavazók pártlistára is voksoltak egyéni jelöltek helyett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Baranya megyei községben történtekről korábban a hvg.hu is beszámolt. A szavazóköri jegyzőkönyvből kiolvasható, mi történt, de az NVB szerint a helyi választási bizottság helyesen döntött, amikor a Kétfarkú kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az NVB azzal indokolja a kutyapárti fellebbezés elutasítását, hogy a szavazóköri jegyzőkönyv, amelyre hivatkozik a Kétfarkú, nem tekinthető sem véglegesnek, sem bizonyítéknak. Ha lennének bizonyítékok, például szavazók vagy szavazatszámlálók vallomása, azt alátámaszthatná ugyan, de önmagában kevés. Ha a párt jogorvoslatot szeretne, a Kúriához fordulhat, illetve megtámadhatja a választási eredményt megállapító döntést, kedden délután 4 óráig. Az NVB szerint tartalma alapján a kifogás most is támadja ugyan az eredményt is, de ezt benyújtásakor még nem tehette volna.

A kutyapárti kifogást még azelőtt nyújtották be, hogy múlt szombaton kihirdették a nem hivatalos végeredményt, ezért mondhatta az NVB, hogy a bogdásai jegyzőkönyv még változhat. Azonban ez nem történt meg, abból cikkünk megjelenése idején is ugyanaz olvasható ki, mint a szombati eredményhirdetés előtt: a 25 nemzetiségi listás szavazó többletként megjelenik a pártlistás szavazóknál, illetve hiányként az egyéni listás szavazóknál.

Ezért történt, hogy a pártlistás szavazatoknál a szabályok szerint minden párttól levonták a 25-ös többletet. Ezután a Fidesznek maradt 68 érvényes pártlistás voksa, a többi pártnak meg 0, azaz nulla. De nem ez okozhatott hátrányt az ellenzéki pártoknak, hiszen a 25 voksot a Fidesztől is levonták, sőt lehetett ellenzéki párt, amelytől kevesebbet, hiszen a levonással mínuszba nem mehettek. Az ellenzéki pártokat azért érhette hátrány, mert ez a 25 szavazó szavazhatott volna egyéni képviselőjelöltjeikre, de így nem tehette, pedig a töredékszavazatok beszámításánál ezek a voksok jól jöhettek volna a számukra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!