szerző:
hvg.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Ihász Sándor Péter volt főügyészt.

Az ügyészség tájékoztatója szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során, április 20-án, a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott, a gyanúsítottat a házkutatás után kihallgatták. A megalapozott gyanú lényege szerint ”a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az ún. Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek”.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. „A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy volt, aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen. Dr. I. S. P-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra” – áll a közleményben.

A volt főügyész Ihász Sándor Péter, akit tavaly decemberben indoklás nélkül váltott le Polt Péter legfőbb ügyész. Ügyvédje, Papp Gábor a hvg.hu-nak azt mondta, abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan a gyanúsítás.

A gyanúsítás minden pontját cáfolni fogjuk, Ihász Sándor törvényesen végezte ügyészi munkáját. A gyanúsítás ellen panaszt is tettünk - mondta Papp Gábor.

Az ügyészség azt írta, hogy a Gyárfás-kihallgatást követően kerülhetett sor Ihász gyanúsítotti kihallgatására. Úgy tudjuk, ez pénteken délelőtt történt csak meg. Ihász panaszt tett a gyanúsítás ellen, vallomást nem tett és a továbbiakban szabadlábon védekezik.

A Gyárfás-ügyről korábban megírtuk, hogy a volt úszóelnök péntek reggel megérkezett a bíróságra, ahol lakhelyelhagyási tilalomról döntöttek az ügyében. Gyárfást kedden a rendőrség meggyanúsította: felbujtóként részt vett a Fenyő-gyilkosságban.

(Ügyészség)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!