szerző:
hvg.hu

A Budai Központi Kerületi Bíróság azt is elrendelte, hogy nyomkövetőt viseljen a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként meggyanúsított sportdiplomata.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden gyanúsította meg Gyárfás Tamást azzal, hogy felbujtóként részt vett Fenyő János meggyilkolásában. Csütörtökön a Fővárosi Főügyészség – amely egyetértett a rendőrséggel abban, hogy a gyanú megalapozott – arról döntött, hogy a sportdiplomata házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett.

Az ezzel kapcsolatos meghallgatást pénteken tartották a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A bíró nagyjából két óra után hozott döntést az ügyben: a házi őrizetnél enyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, Gyárfásnak emellett nyomkövetőt kell viselnie.

Lakhelyelhagyási tilalom
Az eljárás alatt a terhelt mozgási szabadságát és a lakóhely szabad megválasztásának jogát korlátozza; a lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt álló a meghatározott területet, körzetet engedély nélkül nem hagyhatja el, a tartózkodási helyét, illetőleg a lakóhelyét nem változtathatja meg.

A meghallgatásról kifelé tartva az újságíróknak Gyárfás azt mondta, áldozat, és soha nem követte el azt, amivel gyanúsítják.

Azt is kijelentette, hogy kis lépést tettek előre, hiszen csütörtökön még fogdában volt, ma pedig már szabadon közlekedhet Budapesten.

Az ügyvédje, Bánáti János azt közölte, hogy a döntés még nem jogerős, fellebbeztek ellene.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy az ügyészség – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem tárt eléjük bizonyítékokat, így nem tudják, hogy a kazettán kívül, amit maga Gyárfás adott át a rendőrségnek, mi van még a vádhatóság kezében ügyfele ellen. A több tízezer oldalas vádiratból sem ismernek semmit "az összevágott, hevenyészett hangfelvételen kívül".

Gyárfás így érkezett meg péntek délelőtt a bíróságra. Akkor még nem akart nyilatkozni a rá váró újságíróknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!