szerző:
hvg.hu

Fogalma sincs a szocialistáknak arról, hogyan szerepeltek volna a választáson, ha nem Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölt, megtippelni is csak vicceskedve merik.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

682 ezer szavazatot kapott listán az MSZP–Párbeszéd szövetsége a választáson, amelybe még a liberálisokat is bevették, az össz baloldal 2014-hez képest nagyjából 320 ezres mínuszban van. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a szocialisták meg tudják-e tippelni, mennyit jelentett a szövetség számukra. A tavaly év végén zuhanórepülésben lévő MSZP-t kissé kisegítette ugyan Karácsony Gergely színre lépése, azonban nagy áttörést ő sem hozott.

A szocialisták választmányi ülésére érkező MSZP-elnök, Molnár Gyula nevetve betippelte a 250 ezret – ami csúfos MSZP-s bázist jelentene –, Karácsony nem is tippelte meg a választ.

A Párbeszéd mindenesetre jól járt: első, majd otthagyott szövetségesük, az Együtt még az egy százalékot sem érte el a választáson, az MSZP-vel folytatott együttműködésnek hála viszont Karácsonyéknak önálló frakciója is lett a parlamentben. Igaz, ehhez az kellett, hogy választmányi felhatalmazással Burány Sándor – aki egyéniben nyerte mandátumát – átüljön a Párbeszéd-frakcióba, hogy meglegyen a minimum létszám.

A választási eredményeket a tisztújító kongresszusig értékelik, mindesetre Karácsony szerint a számok azt mutatják, több együttműködésre, több szövetségre van szükség. Szerinte az is baj volt, hogy "nem jött létre együttműködés a demokratikus oldalon, az ország bizonyos pontjain a változást akarók a Jobbikot látták esélyes kihívónak, és sokan átszavaznak". A baloldal csak Budapesten, illetve a nagyvárosokban volt esélyes, Karácsony szerint "jobban meg kell érteni a vidék társadalmát", ahol a Fidesz tarolt. Az MSZP és a Párbeszéd frakciója a Parlamentben szövetségként működik majd, a két párt szoros viszonya megmarad. Ez az MSZP-nek is hozhat hasznot, méghozzá a fiatalabb szavazókat: Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője azt mondta, az MSZP táborának 44 százaléka 65 év feletti, a Karácsonyék pártjáva való együttműködés hozzájuk is terelhet fiatalabbakat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!