szerző:
hvg.hu

Mint a gomba, úgy nőnek ki a földből a fővárosban azok a sportkomplexumok, amelyek elengedhetetlenek egy budapesti olimpia megrendezéséhez. Ugyan a Momentum korábban meghátrálásra késztette Orbán Viktort, de egy újabb kétharmad sok mindenre jó lehet. Akár a 2032-es játékok megpályázására is.

A Zoom pedig alapos cikkben járta körbe, hogy eddig mennyit költöttek minderre. Rengeteget. Elkezdődött például az egyik központi helyszín, az 55 ezres atlétikai centrum építése a Rákóczi hídnál. A stadion helyszíne lehet a 2023-as atlétikai világbajnokságra, ugyanis Budapest gyakorlatilag az egyetlen jelentkező. (A stadion sajátossága, hogy hiába 15 ezres, 55 ezresre bővíthető.) Ez 23,67 milliárdba kerül.

Ezen kívül vannak olyan konkrét kiadások, amikről már múlt időben lehet beszélni, ilyen a 2024-es pályázat költsége, ami 19,7 milliárd forint volt. Az észak-csepeli sportlétesítmények előkészítésére közel félmilliárd ment el, a kerékpáros stadionra 1. A Kemény Ferenc-program megvalósítására 34,8 milliárd, a diákvárosra és olimpiai falura 18, egy új Duna-híd előkészítésére 1,627 milliárd, a vasútvonal áthelyezésére a Soroksári úton pedig 1,2.

Olyan fejlesztések is vannak, amelyekről még nem döntött a kormány:

  • Atlétikai stadion és észak-csepeli fejlesztések, Velodrom: 135 milliárd forint.
  • Ferencvárosi vasúti vonaláthelyezés: 80 milliárd forint.
  • Diákváros/olimpiai falu: 184 milliárd forint.
  • Új Duna-híd (Galvani híd) és rávezető utak: 75 milliárd forint.
  • Az M1-es autópálya kiszélesítése: 184 milliárd forint.

A portál összegzése szerint jelenleg a kormány összesen több mint 750 milliárd forint elköltéséről döntött vagy határozott az olimpiai tervekhez illeszkedve. Megjegyzik, egy 2015-ös megvalósíthatási tanulmány 3000 milliárd forint költséggel számolt a 2024-es rendezés kapcsán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!