szerző:
hvg.hu

A Hír TV riportja alapján emeltek kifogást a Nemzeti Választási Bizottságnál, ott nem találtak kivetni valót a dologban.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ahogy korábban a Hír TV riportja alapján megírtuk, az ukrán-magyar határnál összehangoltan és szervezetten szállították a kettős állampolgárokat szavazni. A Célpont stábja a Fidesz-KDNP egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének kampányába beépülve került kapcsolatba Kilb Józseffel, az ukrajnai Tiszaújlak korábbi polgármesterével, aki egymaga nagyjából ezer szavazót szállított a kormánypártoknak.

Célpont: Ukrajnából is buszoztatták a Fidesz szavazóit

Beépült Tilki Attila, a Fidesz-KDNP egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének kampányába a Hír TV oknyomozó műsora. A riport szerint egy férfi ezer szavazót szállított neki és a Fidesznek az ukrán határnál.

A riport nyomán az MSZP és a Párbeszéd a helyi, majd a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy állapítsák meg a jogszabálysértést, tiltsák el a Fideszt a jogsértésektől, továbbá

semmisítsék meg a választás eredményét és rendeljenek el megismételt szavazást

Sonkádon, Fülesden, Milotán, Csaholcon, Kispaládon, Botpaládon és Zsarolyán.

A 444.hu szúrta ki, hogy az ügyben már a Kúria is döntést hozott. Megállapította, hogy

az országgyűlési választások napján az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása a választási eljárásról szóló törvénybe ütközött, törvénysértő volt.

A Kúria szerint bár nem állapítható meg hitelt érdemlően, hogy a riportban bemutatott hangfelvételen ki beszél, vagy hogy milyen járművekkel szállították a voksolni készülőket, a videófelvétel mindenképpen bizonyítja, hogy szavazati joggal rendelkező választópolgárokat egyes szavazókörökbe szállítottak. Ahhoz sem fér kétség, hogy a szállítás szervezett volt. Így a riport összességében alkalmas volt arra, hogy egyes választási eljárási alapelvek sérelme rögzítést nyerjen.

Egyetértett a Kúria a két ellenzéki párttal abban, hogy a szervezett szállítás, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény volt.

A jogsértéstől azonban mégsem tilthat el senkit az ügyben a Kúria, és a szavazás megismétlését sem rendelheti el elegendő, megfelelő bizonyíték hiányában. Ehhez az alapelvek sérelme önmagában nem elegendő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!