szerző:
hvg.hu

A Fidesz 2019-es önkormányzati választási kampányát viszi majd mint országos kampányfőnök. Távozását maga Kósa Lajos jelentette be egy, az Origón megjelent interjúban.

A tárca nélküli miniszteri pozíciómban a Modern Városok Programért feleltem. Amire felkért a miniszterelnök, azt elvégeztem

- mondta az Origón megjelent interjújában Kósa Lajos, akit a 2019-es önkormányzati választások országos kampányfőnökének kért fel Orbán Viktor. Erről szintén a miniszter beszélt, hozzátéve, hogy "ez a feladat a kormánytagsággal politikailag összeférhetetlen, így értelemszerűen nem maradhatok miniszter".

Az interjúban szóba került, hogy javasolt-e utódot, mire Kósa azt mondta, hogy erről a Miniszterelnökség leendő vezetőjével fog konzultálni. Az EP-választások kampányfőnöki posztját viszont nem ő, hanem Gyürk András viszi majd.

Önkormányzati kampányban nem szervezünk át önkormányzati rendszert

- jelentette ki Kósa, hozzátéve, hogy "2010-ben, az Orbán-kormány által elindított önkormányzati átalakítások jó irányba tett lépések, nincs szükség alapvető változtatásokra".

Kósa szerint "Tarlós István kétségtelenül a legtapasztaltabb fővárosi politikus, nagyon komoly kerületi és fővárosi eredményekkel a háta mögött", és hogy szerinte főpolgármesterként jelentős sikereket tudott elérni, "és nem pusztán a Demszky-korszakhoz képest". Majd hozzátette, hogy "a főpolgármester-jelöltünket a Fidesz elnöke fogja felkérni".

©

Az interjúban a választási eredmények is szóba kerültek, erről Kósa azt mondta, "azt kell látni, hogy a listás és egyéni szavazatokat tekintve a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot Budapesten is. Nagy hiba lenne az ellenzék részéről, ha azt hinné, hogy már megnyerte a fővárost".

Az interjúban ezután nyíltan kijelentette, hogy az országgyűlési választások után az önkormányzati, valamint az EP-választások is a migrációról fognak szólni, "és nem egyéb részletkérdésről".

"A két kampány egymás mellett fog élni, mert aki indulni akar az őszi választáson, az nem hallgathat ezekről a kérdésekről. Minden induló jelöltnek fel kell vállalnia az álláspontját, hogy például beengedne-e menekülttábort a településére vagy küzdeni akar ellene" - mondta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!