szerző:
hvg.hu

Budai Gyula szerint Helmeczy László ügyvédként politikai tevékenységet folytatott a Kósa-ügyben, mert közben DK-sként indult Nyíregyházán.

Fegyelmi eljárás lefolytatását kéri Budai Gyula, a Fidesz korábbi parlamenti képviselője, korábbi miniszteri biztos Helmeczy László ellen a Budapesti Ügyvédi Kamaránál, miután Helmeczy a DK képviselőjelöltjeként indult Nyíregyházán a választáson – írja a 24.hu.

Helmeczy emellett a Kósa Lajossal üzletelő állítólagos örökösnő, a csengeri Szabó Gáborné ügyvédjeként ügyvédjeként is többször nyilatkozott a sajtónak, és rendszeresen fenyegette Kósa Lajost a zavaros történet következő fejezeteinek nyilvánosságra hozatalával.

Budai Gyula azért kéri a fegyelmit Helmeczyt ellen, mert szerinte ügyvédi mivolta mögé bújva folytatott politikai tevékenységet, ami Budai szerint nem egyeztethető össze az ügyvédi etikai szabályokkal, illetve az ügyvédekre vonatkozó jogszabályokkal. Budai felhívta a figyelmet arra, hogy 2002-ben Keller László, volt MSZP-s képviselő feljelentése nyomán őt el is marasztalta Budapesti Ügyvédi Kamara, arra hivatkozva, hogy az ügyvédi tevékenység nem összeegyeztethető azzal, hogy a Fidesz–KDNP kampányában jogászként vett részt.

A kamara szerint ugyanakkor a jogszabályok és a szabályzatokban megfogalmazott normák önmagukban nem tiltják, hogy ügyvédek politikai tevékenységet folytassanak vagy politikai jellegű ügyekben védőként nyilatkozzanak.

Helmeczy László korábban egyébként a Fidesz tagja volt, majd a Szabolcs megyei közgyűlés elnöki székéért folyó harcban összeveszett a pártvezetéssel, kizárták, visszaperelte magát, majd önként kilépett. 2001 decemberében részt vett a Kupa Mihály nevével fémjelzett Centrum Párt megalapításában, 2006-ban az MDF képviselőjelöltje volt, később Bajnai Gordon pártjához, az Együtthöz csatlakozott, az idei választáson azonban már Gyurcsány Ferencék jelöltjeként indult.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!