szerző:
hvg.hu

Közvélemény-kutatások, felmérések, adatok, számsorok – pillanatképek, amelyek a Fidesz győzelméhez vezethettek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Ténygyár – aminek a kutatásvezetője Závecz Tibor – szedte össze egyetlen cikkbe azt a tíz számot, ami a Fidesz harmadik kétharmados győzelméhez vezethetett.

2016-ban a Tárki felmérésén a megkérdezettek 53 százaléka utasította el, hogy be kellene fogadnunk akár egyetlen menedékkérőt is Magyarországra. További 46 százalék szerint kellene mérlegelni, hogy befogadjuk-e a menekülteket, és csupán 1 százalék szerint kellene Magyarországnak mindenkit befogadnia.

A Závecz Research kutatása a választások előtt egy hónappal azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 47 százaléka szerint a Fidesz nem leváltható az április 8-i választáson.

13,3 volt a GKI üzleti bizalmi indexe, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdasági élet szereplői meglehetősen derűlátóan tekintettek a jövőbe a 2018-as választások előtt. A fogyasztói bizalmi index 2002-ben volt utoljára magasabb, mint a választások előtt.

27 százalékkal csökkent Magyarországon a demokratikus rezsim, vagyis a rendszerváltással létrejött „létező demokratikus berendezkedés” támogatottsága. Felmérések azt mutatják, a magyarok elégedettek a rendszerváltás után létrejött berendezkedéssel.

Az Átlátszó egy korábbi gyűjtése szerint az összes magyarországi médiaelérés 59 százaléka a Fideszhez köthető tulajdonosok újságjainak, televízióinak és rádióinak tartalma volt. Ezzel szemben az ellenzéknek 21 százalék jutott.

100 százalék a Fidesz-kézben lévő megyei lapok aránya Magyarországon.

6 az a szám, ami az 1 százalékot meghaladó támogatottsággal rendelkező, vagy egyéni képviselőt a parlamentbe juttatni képes baloldali vagy balliberális pártokat, illetve pártszövetségeket jelöli. Ezzel szemben a jobboldalon kettő párt van, a baloldali szavazatok megosztottsága nyilvánvalóan hozzájárult a Fidesz választási sikeréhez.

3 362 224 ember szavazott nemmel a 2016-os kvótanépszavazáson.

65 milliárd forintot költött az Orbán-kormány csak 2017-ben teljesen legálisan arra, hogy a migráció veszélyeiről és az úgynevezett Soros-tervről „tájékoztassa” az embereket.

465 944 plusz szavazatot húzott be listán a Fidesz 2014-hez képest.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!