szerző:
hvg.hu

A 11 éves fiú tavaly januárban rosszul lett, de az anyja nem hívott segítséget, hanem melléfeküdt az ágyban. Pedig megmenthető lett volna az élete, ha időben orvoshoz kerül.

Első fokon, jogerősen két év börtönt kapott öt év próbaidőre felfüggesztve az a székesfehérvári anya, aki elhanyagolta tavaly januárban tizenegy éves cukorbeteg fia gondozását, ami a gyerek halálához vezetett.

A Székesfehérvári Törvényszéken megtartott csütörtöki tárgyaláson tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.

A vádirat szerint a fiúnál 2015 áprilisában cukorbetegséget diagnosztizáltak, az anya a cukorbetegséggel és az inzulinkezeléssel kapcsolatban pedig megkapta a megfelelő tájékoztatást.

Tavaly január 4-én a fiú az iskolából hazaérve rosszul lett. Az anyja tudta, hogy az anyagcsere felborulása kómához és a gyermek halálához vezethet, mégsem kért orvosi segítséget, hanem az ágyban fekvő gyermek mellé feküdt, és felébredve tapasztalta, hogy a gyermek meghalt.

Az anya csak napokkal később értesítette a gyermek dietetikusát, aki orvosi segítséget kért. A gyermekorvos és a mentőszolgálat személyzete a gyermeket a családi ház fűtetlen, ekkor mindössze 1 fokos szobájában találta meg. A fiú élete időben érkező szakszerű és célirányos orvosi kezeléssel nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!