szerző:
hvg.hu

Azt vizsgálták, hogy a magyar eljárások segítik-e az emberkereskedelem felismerését. Röviden szólva: nem.

Jobban külön kell választania Magyarországnak az emberkereskedelem áldozatait a migránsok és menedékkérők között – mondta ki pénteki jelentésében az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA).

A GRETA a jelentésében arra jutott, hogy az emberekereskedelem lehetséges áldozatainak felismerési képessége romlott Magyarországon, a tranzitzónákban tett látogatáson pedig azt tapasztalták, hogy az előző jelentésükben jelzett problémák csak még inkább felerősödtek a bevándorlást és menedékkérelmeket érintő még szigorúbb jogi szabályozás miatt.

A szakértői csoport azt ellenőrzi, hogy mennyire tartják be a részes országok az emberkereskedelem elleni egyezményt – amelynek Magyarország is tagja – és arra jutott, hogy a tranzitzónákban dolgozók többsége nem tudott arra választ adni, hogy milyen eljárást kellene követni, vagy kihez kellene fordulni, ha emberkereskedelem áldozataival találkoznának.

A csoport azt is megjegyzi, hogy a menedékkérőket nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és az őket érintő eljárásokról, valamint hozzátették:

maguk a tranzitzónák nem közvetítenek bizalmi légkört, amely lehetővé tenné az emberkereskedelem áldozatainak, hogy előlépjenek és felfedjék helyzetüket.

A GRETA különösen aggasztónak találta, hogy a 14-17 éves gyerekeket felnőttként kezelik, ezért különösen sebezhetőek. Ez ráadásul ellentmond az egyezménynek is, amely kimondja, hogy a gyerekek emberkereskedelemnek kitettségét azzal is csökkenteni kell, hogy védelmező környezetet hoznak létre körülöttük, amely a tranzitzónákban nem valósul meg.

A jelentésben azt is kifogásolják, hogy tavaly decemberben a vizsgált két hét alatt 79 csoportos kiutasítás történt Szerbiába, amely akadályozza az emberkereskedelem áldozatainak felismerését, ezért felveti azt az aggodalmat is, hogy Magyarország nem felel meg az egyezményben foglaltaknak.

A csoport ezért felszólítja Magyarországot, hogy vezessen be olyan eljárásokat, amelyekkel felismerhetővé válnak az emberkereskedelem áldozatai, és speciális segítséget is kaphatnak, valamint hogy az egyezmény értelmében biztosítsanak segítséget és támogatást az áldozatoknak a tranzitzónákon kívül. Emellett azt sürgetik, hogy a magyar hatóságok vizsgálják felül a korhatár-értékeléseket, hogy jobban védjék a gyerekek érdekeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!