szerző:
hvg.hu

Van olyan vezető, aki arra hivatkozik, hogy a kórházi fertőzések egy része a legnagyobb gondossággal sem kerülhető el, és van, aki attól tart, hogy az adatok alapján ítélnék meg a betegek az intézményt.

Megosztja a kórházi vezetőket a Kúria ítélete, amely szerint a szaktárcának ki kell adnia a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat a TASZ-nak – írja a pénteki Népszava.

A hatóságok eddig azzal hárították a kérést, hogy ezek az adatok összezavarhatják az embereket, és nem szeretnék, ha a lakosság rosszul értelmezné a számokat. Az európai és a tengerentúli országokban ezek az adatok nyilvánosak: szinte valamennyi betegellátóhely honlapján fertőzés-fajtákra bontva, laikusok számára is jól értelmezhető módon olvashatók. Magyarországon a járványügyi hatóságok a kórházi fertőzésekről csak összesített, laikusok által értelmezhetetlen adatsort közölnek.

Külföldön ez az adat fontos mutatója egy adott gyógyítási minőségének, és egyben ösztönző arra is, hogy az ellátóhelyek javítsák hibáikat. Itthon viszont a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) évek óta küzdött már az adatok megismerhetőségéért, hiába – olvasható a cikkben.

A kórházi halálesetek 10-15 százaléka hozható összefüggésbe a kórházi fertőzésekkel, ezek 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság mellett sem kerülhető el. Éppen erre hivatkozva nem szívesen támogatná konkrét kórházhoz köthető adatsor nyilvánossá tételét Tamás László János, a győri megyei kórház főigazgatója. Ráadásul minél közelebb van az adat az azt közlő intézményhez, annál nagyobb az esélye, hogy beazonosítható a konkrét eset is, és sérül az adatvédelem – érvelt a lapnak.

Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója ezzel szemben azt mondta: nem ellenzi a kórházi fertőzéses adataik nyilvánossá tételét.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója is amiatt aggódik, hogy nem tudni, az adatokat böngészők végül mire következtetnek. Nem volna helyes, ha a közvélemény kórházakat állítana pellengérre – fogalmazott. Hozzátette: minden beteg azt hiszi, hogy őt ott a kórházban mindenképpen meg fogják gyógyítani. Nem számolnak azzal, hogy valaki már azzal is óriási kockázatot vállal, ha belép egy ilyen intézménybe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!