Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A Figyelő Korzó című, I. kerületi melléklete egy elementáris erejű cikkel indul, amelynek címe:

A magyar nyelv hungarikum.

A Budavári Önkormányzat Márai Sándor Mikó utcai szobránál tartott költészetnapi megemlékezésén hangzott el a fenti mondat, amelybe nehéz belekötni, akárhogy is próbálkozna idegenszívű, sorosista lelkünk.

Reisinger János irodalomtörténész száját hagyta el a tétel: a magyar nyelv igazi hungarikum, ugyanis öt versrendszerben képes megszólalni, míg a többi maximum háromban. A magyar nyelv tehát hungarikum: semelyik más nyelv nem hívhatja magának magyarnak, bármennyire szeretné is. Erre varrjanak gombot a románok vagy a szlovákok. Nagy Gábor Tamás polgármester pedig arról beszélt, az elmúlt két évtizedben évről évre kiváló költőkkel kereste a választ a kérdésre, mit ünneplünk a költészet napján. Hát ezért érdemes Figyelőt olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!