szerző:
hvg.hu

A Sarkad város kezelésében lévő dögtelepre bárki bemehetett, a Nemzeti Vágtán balesetet szenvedett lovat pedig csak három nap után szállították el. A lovat valószínűleg a környékbeliek csonkították meg, hogy egyenek belőle. Az állatorvos sejtette, hogy ez lesz, ezért döntött a ló fejbelövése mellett.

Mint arról beszámoltunk, egy napja borzolja a kedélyeket a Nemzeti Vágta sarkadi futamán történt baleset, és az, hogy mi történt utána a felbukó és lábtörést szenvedett lóval. A vágtán agyrázkódást szenvedett lovas, Szabó Erzsébet ugyanis két nappal később, csütörtökön egy dögtelepen találta meg a lovát, fejbelőve és megcsonkítva. A ló tulajdonosa fejlelentést is tett állatkínzás miatt.

Mint azt megírtuk, a dögtelepet Sarkad városgazdálkodási irodája működteti, amely a Beol.hu írása szerint egy debreceni céggel, az ATEV Zrt.-vel áll kapcsolatban, az ATEV azonban csak pénteken szállította el a ló tetemét, miután jelezték nekik, hogy a dögtelep megtelt.

A városgazdálkodási irodánál emellett hozzátették:

a tetem dögtelepen történt elhelyezése és elszállítása közötti idő alatt sajnálatosan voltak olyan emberek, akik bementek a dögtelepre és erkölcsileg mindenképpen elítélhető módon megcsonkították az elhullott állatot.

A Békés megyei lap megtalálta az állatorvost, aki a lovat megvizsgálta a baleset után, és aki azt mondta, a protokoll szerint járt el, és ő döntött amellett, hogy az állatot fejbelőjék, és ne elaltassák. Az orvos a lapnak azt mondta, két ok miatt döntött a fejbelövés mellett, egyrészt mert már az altató és fájdalomcsillapító beadása is nehezen ment, ugyanis az állat vénái a sokktól és a vérveszteségtől össze voltak este, másrészt pedig azért, mert

sejtette, hogy a tetem legalább egy napig a dögtelepen lesz, és elképzelhető, hogy bizonyos emberek visznek és esznek majd a húsából.

Az orvos ezért nem akarta vállalni a kockázatot, hogy megmérgezi a lovat, ezzel pedig a dögtelepről rablókat is. Az orvos azt is elmondta, valami miatt vissza kellett mennie a tetemet megnézni egy óra elteltével, és már addigra valakik kifaragták a ló egyik combjából az összes húst. Az orvos szerint ezért helyesen döntött, amikor a méreggel való altatás helyett a szakember általi lelövést választotta. Az állat teteme egyébként a végén nem is egy, hanem három napig rohadt az önkormányzat által "üzemeltetett", de bekerítetlen és őrizetlen dögtelepen, mire végre külön jelzésre elszállították onnan.

A Nemzeti Vágta szervezői eközben két, egymásnak ellentmondó közleményt küldtek a 444.hu-nak. Előbb azt írták, hogy az állatorvos a ló tulajdonosának képviselőjével az állat elaltatása mellett döntött, majd azt, hogy az állatorvos a fejbelövés mellett döntött, mert a méreg hosszabb szenvedésnek tette volna ki az állatot. Mint fentebb láttuk, maga az állatorvos egyébként nem is ezzel indokolta az állat fejbelövését.

A Magyar Lovas Közösség közben tüntetést kezdett szervezni a Nemzeti Vágta ellen, mondván a helyszínek alkalmatlanok a lóversenyre, és évek óta voltak balesetek, a sarkadi eset pedig végképp betette a kaput. A tüntetést a Nemzeti Vágta budapesti döntőjének időpontjára szervezik szeptemberben a Hősök terére.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!