szerző:
hvg.hu

Pénteken magához képest korán, 9 órától indult a parlament ülése, a minisztériumokról, azok felsorolásáról vitáznak, majd szavaztak a képviselők - és rögtön belekezdtek, dúltak a szócsaták. Szóba került Európa végzete is. Tordai Bence letegezte a képviselőtársakat, majdnem elvették tőle a szót. Az ellenzékiek egységesen felháborodtak, hogy nem lesz külön egészségügyi és oktatási minisztérium. Végül elfogadták a minisztériumi struktúráról szóló törvényt.

A parlamentben lezajlott a minisztériumi struktúráról folyó általános vita, Hende Csaba kormányzati szónok után az MSZP-s Hiller István arról beszélt, az Emmi nem képes a rábízott területek érdekeit képvielni, "maga a probléma, nem a megoldás". Nem érti, hogy miért kell ilyen nagy területeket mint a sport, oktatás, egészségügy, egy helyen kezelni. Az oktatásügynek nincs egyszemélyi miniszteri felelőse, ez gyalázatos.

A kultúra területén még rosszabb a helyzet: a film az NGM-hez, a régészet és a műemlékvédelem a Miniszterelnökséghez tartozik, az Emminek alig maradt valami. Ez a terület szét van szabdalva. A törvényjavaslat hatalompolitikai szempontokat vesz figyelembe, nem szakmaiakat, összegzi Hiller. "Ebbe a szerencsétlen Emmibe" tuszkolják bele a dolgokat, ami sikertelenséget szül, lásd a PISA-felmérések. Érdeklődéssel tekint viszont az Innovációs és Tudományügyi (pontosabban Technológiai) Minisztérium tevékenysége iránt, de hogy lehet a tudománynak, innovációnak minisztere, az oktatásnak és egészségügynek meg nem? Ez nem logikus és nem következetes dolog.

Vejkey Imre a KDNP-ből arról beszélt, a mai világban perceken belül változnak a dolgok, ezért ilyen a minisztériumi struktúra. A nyugattal fel kell ismertetni a keresztény értékeket, mondja, a tudományok, demokrácia a zsidó-keresztény értékkörből fakadnak, ha ezeket a gyökereket elfeledjük, akkor ezek elhalványulnak, és csak egy fekete lyuk marad a helyükön.

"Európa a végzete felé rohan",

fest sötét víziót Vejkey, és kalandozik el kissé messze a minisztériumi struktúráktól.

©

Arató Gergely a DK frakciójából is az oktatással példálózott, a minisztérium hiányáról. A felsőoktatást pedig két miniszter irányítja majd, ez káoszt fog okozni. Bősz Anett a Párbeszéd frakciójából szólal fel. De a Liberálisok hagyományáról beszél elsőként (hiszen abban a pártban tag). Szerinte kéne egy esélyegyenlőségi minisztérium is. László Imre a DK-ból kap szót, a tényekről akar beszélni, és ő is ez Emmiről beszél. Rosszak az eredményeink a daganatos megbetegedések terén. Felsorolta az egészségügy sok problémáját, pl. az ellátórendszer alulfinanszírozott. És Balog Zoltánt idézi: ez a struktúra nem jó. Önálló egészségügyi Minisztérium kellene, zárja beszédét. Tordai Bence a Párbeszéd-frakcióból kap szót, "Emberek, vegyük észre", hogy a minisztériumi struktúra a Fidesz félelmeiről szól, ezekbe fog belebukni. Legyen minden Orbáné, az ő kezében, a fő el a szolgalelkűség, "hogy ne jöhessen egy új Lázár János". A tökéletes orbáni világban egy minisztérium van: az Orbán akaratát végrehajtó minsztérium. Tordait Latorczai János rendreutasítja, legyen tisztelettudó -

"tisztelettudó leszek azzal, aki megérdemli",

válaszol Tordai. Latorczai majd' szétrobban: Tordai nem tegeződhet, meg fogják vonni tőle a szót. "Rendben", akkor marad a magázódás. Tordai is sorolja, milyen minisztériumok hiányoznak. A "fideszesek és KDNP-sek" a magyar nép szolgálatára esküdtek fel, nem Orbán hatalmi tébolyára.

©

Gyöngyösi Márton a Jobbik frakcióvezetője is a problémákkal jött, a kormány ugyanott folytatja, ahol abbahagyta,

nem kormányozni akar a Fidesz, hanem uralkodni. 

Mennyire bízik a miniszterelnök a minisztereiben, ha bármikor átnyúlhat a fejük felett? Ez a társadalomban is bizonytalanságot szül. "Továbbra is a kegyencek és udvaroncok" erősödnek, nem a szakmaiság a kormány életében. Orbán "berosált", beijedt, amikor miniszteri rangba helyezte saját magát. Kérdezhető, interpellálható lesz-e az orbáni kormányiroda? Ez elvárható lenne. Ha nem, a társadalmat fosztják meg a tájékozódási lehetőségtől. És ne lehessen kétszer kibújni egy azonnali kérdés alól, mint eddig, már másodszorra kötelező legyen válaszolni, ezt a módosítót nyújtja be Gyöngyösi. A bürökráciát sem akarja csökkenteni a kormány a minisztériumi struktúra által.710 ezerről 842 ezerre nőtt a kormányzati bürokráciában dolgozók száma 2010 óta, és ez csak nőni fog Gyöngyösi szerint.

©

Schmuck Erzsébet következett az LMP-ből. Nincs kormányprogram, ezért nem lehet tudni, mit fed le a minisztériumi szerkezet - programnak az kevés, hogy "megvédjük" meg "folytatjuk". Az Emmivel jön ő is: ha előző minisztere, Balog Zoltán is életképtelennek ítélte, miért maradt meg? Inkább Balogot menesztették. Ha nincs egészségügyi vagy oktatási minisztérium, nem eshet elég szó a gondokról. Felháborító, hogy Paks2-nek külön minsztériuma van, a környezetvédelem viszont még államtitkári szinten sem jelenik meg. A KKM is megmarad, holott az elmúlt évek csak kudarcokat hoztak, a kormány feláldozta a diplomációt a külgazdaság oltárán. Minden Orbán-kormánnyal eggyel nő a miniszterelnökségi minisztériumok száma, most már háromnál tartunk, a propagandaminisztérium, a Miniszterelnökség és az orbáni kormányiroda.  

Kocsis Máté is felszólal, megkapja a KDNP időkeretét ajándékba. A Fidesz frakcióvezetőjének viszont 4 perc is elég lesz, jelenti ki. "Nem számítottunk másra, mint ami történt", mondja, Aratót megnyugtatja, nem kell félni a katonai puccstól, az a DK elnökéhez köthető, mint a rendőrattak is. Tordainak azt üzeni, azokat tegezze le, akikkel előzőleg ebben megegyezett, akinek volt gyerekszobája, ezt általában tudja. Hiller Istvánnak azt mondja, nem a felügyeleti szerv nevén múlik egy terület képviselete, hanem a politikai irány, amit a szervnek kijelölnek.

Latorczai János lezárja az összevont vitát, Gulyás Gergely mint előterjesztő nem akar válaszolni az elhangzottakra.

©

Következik a szavazás, öten nem tudnak szavazni összeférhetetlenség és eskü le nem tétele miatt.

A parlament elfogadta a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényt. Közzéteszik a bizottsági személycseréket, ezeket is megszavazza a parlament, ezzel végetérnek a szavazások, és az ülés is. A következő ülés május 18-án lesz. Latorcai ezzel bezárja az ülést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!