szerző:
hvg.hu

Hamarosan szabadulhat a 24 éve börtönben ülő Bene László, akit skálás gyilkosként emlegetnek. Az RTL Házon kívül című műsora ennek apropóján forgatott Benéről, a műsorban az elítélt is megszólalt.

Bene László a 90-es évek elején a legkeresettebb bűnöző volt társával, Donászi Aladárral együtt. Pár év alatt négy embert öltek meg: egy rendőrt (ezt Donászi egyedül követte el azzal a fegyverrel, amit Bene szerzett), egy egyetemistát és két vadászt. Az egyetemista volt az egyik biztonsági őr, aki a Skála áruház bevételét szállította taxival. A pénzt úgy szerezték meg, hogy blokkolták a taxi útját, és az egyik pénzszállítót fejbe lőtték, a másikat megsebesítették. A fegyveres rablásokkal 40 milliót szedtek össze.

1996-ban ítélték el őket, életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. Donászi a börtönben öngyilkos lett. Bene az első 10 évet magánzárkában töltötte, börtönbüntetése alatt többször nyilatkozott a sajtónak, 2003-ban például azt mondta, ő egy játékos a genszterek klubjából. Arról is beszélt, nem a gyilkosság, hanem a megfélelmítés volt a cél, de tisztában volt vele, hogy meghalhatnak ártatlan emberek. Lelkiismeretfurdalása nem volt.

Benét két éve vizsgálták szakértők, akik megállapították, személyisége nem változott annyit, hogy biztosak legyenek benne, a szabadulása után betartja a törvényeket. Attól tartottak, újra fegyveres rablást követhet el. Most volt egy újabb szakértői vizsgálat, ami után a bíróság első fokon úgy döntött, Benét a jó magaviselete miatt feltételesen szabadlábra bocsáthatják, úgy látják, jóvá akarja tenni bűnét. A bíróság döntése ellen az ügyészség fellebbezett. Bene sem szabadulna még, a fogvatartási körülményei miatt kártérítést akar.

Bene a Házon kívül riporterének most azt mondta,

"nem vagyok olyan rossz, mint a tetteim, nem én vagyok az, akitől aggódni kellene."

Felelősségét elismerte ugyan, de megbánást továbbra sem tanusított. Az áldozatok családtagjainak többsége nem akart nyilatkozni, de kamerán kívül azt mondták, félnek, mi lesz, ha Bene valóban kiszabadul. Az egyik meggyilkolt vadász édesapja beszélt, aki szerint nem szabadna kiengedni a férfit. Bene 67 évesen szabadulhat, összesen 31 évet töltött börtönben. Korábban autólopások miatt ült.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!