szerző:
hvg.hu

A Závecz Research megkérdezte a választókat, mit szólnak az újabb kétharmadhoz, az látszik, a társadalmat nagyon megosztja az újabb Fidesz-győzelem.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A választók 43 százaléka örül annak, hogy a Fidesz ismét nyert, 40 százalék viszont kormányváltást akart – derült ki a Závecz Research kutatásából, amelyet az Index megbízásából készített. A fennmaradó 17 százalék nem válaszolt. A választástól távol maradók közül egyharmad-egyharmad örül és búsul a Fidesz győzelme miatt, 40 százaléknak nincs kialakult véleménye.

A Fidesz győzelmének örülők 73 százaléka az újabb kétharmaddal is igencsak elégedett. Az iskolázottságon múlik az öröm mértéke: az alapfokú végzettségűek 4,4-esre értékelték az újabb kétharmadot, a középfokúak 4,1-re, míg a diplomások 3,6-ra.

A Fidesz-szavazók leginkább azért szavaztak a Fideszre, mert úgy látják, az Orbán-kormányok intézkedései eddig kedvezőbbek voltak, mint a szocialista kormányoké. Egy ötfokú skálán ezt 4,6-ra értékelték.

Ugyanannyit (4,4) nyomott a latban a menekültek távoltartása, illetve az, hogy a párt által képviselt értékekkel azonosulni tudtak. Orbán Viktor személye ugyanannyira (4,3) volt fontos, mint hogy a Fidesz a társadalom javára hoz döntéseket, illetve jó irányba viszi az országot.

A menekültkampány a falvakban élőkre hatott leginkább, ott ez minden mást megelőzött.

A kormányváltást akarók kétharmada felháborodott azon, hogy az ellenzéki pártok nem fogtak össze. A választók csaknem negyede – 1,9 millió ember – azt mondta, biztosan szavazna egy olyan teljes ellenzéki összefogásra, amelynek az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is a tagja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Hamvay Péter Itthon

Van tudós magyarázat a Fidesz harmadik kétharmadára

A szegények nem a Fideszre, hanem az államra szavaztak, amely fenntartja ugyan a kitaszítottságukat, de tudják, hogy csak rá számíthatnak. A vidéki középosztály pedig feltehetően a stabilitás reményében voksolt a folytatásra – mondja Kovách Imre, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának kutatója. Interjú.