szerző:
hvg.hu

Meglepő: a téma a migrációs válság kezelése.

Az uniós menekültügyi reform minél előbbi elfogadására szólította fel a tagállamok vezetőit az Európai Bizottság. A brüsszeli testület a migrációs stratégia végrehajtásáról szóló helyzetjelentésébe szőtte bele az üzenetet, ami szembemegy a magyar kormány tagjainak nyilatkozataival.

Hétfőn Orbán Viktor Varsóban beszélt arról, hogy a dublini rendszer reformjáról szóló javaslatok elfogadásával meg kellene várni az új Európai Parlament felállását, kedden ugyanezt ismételte el az Országgyűlésben Gulyás Gergely a Miniszterelnökség új vezetője. Az indok nem egyszerű időhúzás: a kormány szerint a mostani EP-t még a migrációs válság előtt választották meg az európaiak, így az ezzel kapcsolatos álláspontjukat nem ismerhették meg a polgárok. (Hogy ez miért is fontos egy olyan döntéssel kapcsolatban, amelyet végső soron a tagországok kormányai hoznak meg, azt nem fejtette ki egyikük sem.)

A bizottság ezzel szemben azzal érvel, hogy a migrációs nyomás még mindig folyamatos, ezért a helyzet stabilizálásához elengedhetetlen lenne az egységes fellépés. Ennek része az Európai Határ- és Parti Őrség létszámhiányának megoldása (a tervezett 10 ezerhez képest mindössze 1350-en teljesítenek szolgálatot), az áttelepítés fokozása, a migránsok védelme.

A közép-mediterrán útvonalon 2018 első hónapjaiban tovább folytatódott a 2017-es csökkenő tendencia: az érkezők száma mindegy 77%-kal volt alacsonyabb, mint 2017 ugyanezen időszakában.

Bár az EU–Törökország-nyilatkozat előtti időszakhoz képest még mindig sokkal alacsonyabb szintről van szó, a Törökországból érkezők száma 2018 márciusa óta jelentősen emelkedett mind a görög szigeteken (2018 eleje óta 9 349 fő), mind a szárazföldi határon (2018-ban eddig összesen 6108 fő, kilencszer annyi, mint 2017 ugyanezen időszakában). A nyugat-balkáni útvonalon összességében stabilizálódott a helyzet, az elmúlt hónapok jelentései szerint fokozódott az Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül haladó migrációs mozgás.

A nyugat-mediterrán útvonalon érkezők száma továbbra is emelkedő tendenciát mutat: 2018 januárja óta mindegy 6623 fő érkezett Spanyolországba (22%-kal többen, mint 2017 első hónapjaiban).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!