szerző:
nyüzsi

Hazajárnak nyaralni a menekültek, a németek mégsem tesznek semmit

– hirdeti címében az Index. Egy cikket idéznek, amelyben a Die Welt idézi a német bevándorlási hivatal belső jelentését, amelyben számos problémát tárnak fel a menedékkérelmek elbírálásánál. A fő probléma az, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzések során kiderült, számos esetben rosszul állapították meg a kérelmet benyújtók személyazonosságát, gyakran más állampolgároknak ismerték el a kérelmezőt, mint amelyik országból valójában érkeztek, és nem szenteltek elég figyelmet az ellenőrzésekre. Ez pedig bűnszervezetben működő klánok kiépüléséhez vezethet Németországban. A hosszú cikk ezt a problémát járja körül, hiszen így török bűnözői csoportok nyernek legális tartózkodási engedélyt Németországban.

A cikk végén egy bekezdésben megemlítik, hogy problémát okoz elsősorban irakiak körében, hogy rendszeresen járnak haza rokonaikkal találkozni, ez pedig kizárhatja, hogy védelemre szorulnak. Az Index viszont ebből adott címet, kiegészítve azzal, hogy nem tesznek semmit a németek. Mivel éppen az illetékes hatóság belső elemzése tárja fel a helyzetet azzal, hogy azt kezelni kell, eleve nehéz lenne azt mondani, hogy teljes lenne a tétlensége a szövetségi köztársaságnak. A másik probléma az, hogy a hangzatos "nyaralás" mögött nagyon is elfogadható, emberi motiváció is lehet, amely nincs ellentmondásban a menekülés okával.

Erbil például egy virágzó kurd település Észak-Irakban, ahol a Molnak irodája van. Ahogy épp az Index írta pár éve: az Iszlám Állam határától 35 kilométerre dolgoznak a Mol munkatársai. A frontvonal azóta távolabb került, de vannak olyanok, akik az iszlamisták halállistáján szerepelnek, de néha mégis látni akarják hátrahagyott édesanyjukat. Akik hazarepülnek a (korlátozottan) biztonságot jelentő nagyvárosba, ahol egyébként etnikai vagy vallási okokból nem fogadnák be, és itt találkoznak a veszélyes útra miattuk vállalkozó közeli családtagjaikkal, akiket épp a német menekültbefogadási törvények miatt nem tudnak maguk után hozni Berlinbe vagy máshova.

Igen, sok esetben a hazai látogatás valóban visszaélés a menekültstátusszal, de bizonyos helyzetekben lehet indokolt és magyarázható. A német államnak kell eldönteni, mikor tűri és mikor bünteti, ahogy azt a hivatal belső jelentése is az egyéni kérelmek alaposabb felülvizsgálatát javasolja. A leegyszerűsítés és gyors ítélkezés itt sem segít.

Az megvolt, hogy Malala is hazalátogatott? Nem kéne elvenni a Nobel-békedíját?

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!