szerző:
hvg.hu

Az EU soros elnöki tisztségét ellátó Bulgária kedden este bemutatta az unió új bevándorlásügyi javaslatát. A magyar tisztségviselők pedig hevesen támadni kezdték azt.

A Politico számolt be az esetről, a terv szerint megpróbálnának hidat képezni a menekültválsággal súlyosan (Olaszország, Görögország) érintett országok és azok között, akik mereven elzárkóznak a kötelező betelepítési kvóta ötletétől, ezek elsősorban Magyarország és Lengyelországban.

A bolgár javaslat szerint azok az országok, ahol belépnek az EU-ba a menekültek, öt évig bírnának felelősséggel a menedékkérők iránt (az eredeti tervek szerint ez az idő 10 év lett volna, az olaszok kettőt akartak), miután döntöttek arról, hogy maradhatnak-e az unióban. A lap szerint a javaslat lényegi eleme, hogy kötelező áttelepítés csak nagyon indokolt esetben fordult volna elő.

A tanácskozás után egy uniós diplomata elmondta, hogy a bolgárok úgy tálalták a tervezetet, mint amihez az összes tagállam hozzáállását megpróbálták figyelembe venni, de Magyarország azzal utasította el azt, hogy ez csak egyetlen tagállam, Németország érdekét szolgálja. Másik két diplomata is megerősítette ezt, egyikük szerint civilizált vita zajlott, a magyarok konkrétan nem mondták ki a németek nevét, de mindenki tudta, rájuk gondolnak. A magyarok nem kommentálták a tárgyalásokat, mások azt mondták, a bolgárok mindent megtettek, hogy összehozzák a legjobb megoldást.

A magyarok mellett a már említett olaszok is kemény dió lesznek, miután a populista 5 Csillag Mozgalom közel került ahhoz, hogy kormányra kerüljön, és nem tudni, mit akarnak a menekültekkel. Ha nem sikerül egyhangú döntést hozni, jöhet a többségi szavazás, ami még tovább élezi a kelet-nyugat szembenállást Európában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!