szerző:
hvg.hu

Elnöki programja kész, de még nem döntötte el, elindul-e most is. Kunhalmi Ágnest ugyanakkor nem tudja támogatni, azt sem tudja, milyen diplomája van.

Szerinte ez egy lehetséges kiút abból, amiben most van a szocialista párt. „Ide válságmenedzser kell” – mondja. A Magyar Narancs készített interjút a szocialista EP-képviselővel, ahol az első kérdés rögtön Szanyi egyik minapi Tumblr-bejegyzésére utal, ahol a politikus azt írta, be kell csukni az MSZP-t azért, hogy megmeneküljön a szocialista párt. Azt mondja, nem viccelt, a felszámolás szerinte egy létező technika, ha egy „vállalatból” a még használható elemeket ki kell szedni, hogy aztán újra „elültessék” azokat egy működő konstrukcióba.

Elsőre durván hangzik az MSZP felszámolása, de a baloldalon, itthon és külföldön is visszatérő gyakorlat, hogy előbb felszámoljuk, bezárjuk a pártot, majd nyitunk helyette egy újat, miközben a hivatás, a baloldali értékek képviselete nem változik.

Új név is lenne Szanyi szerint, az illik ilyenkor, ő arra gondolt, „Szocialisták”, a piros szín maradna, de a szegfűvel lehetne variálni. Politikai csődnek tartja, hogy pártja három választást bukott, háromszor nyert kétharmaddal a Fidesz. Többször is indult már elnöknek, mindannyiszor alulmaradt, a nyári tisztújításon lehet, hogy indul, lehet, hogy nem, mindenesetre a programját már megírta, kivár. Ha adódik olyan jelölt, akinek a javára vissza lehet lépni, ezt fogja tenni.

Kunhalmi Ágnest nem tartja ilyennek, hisz „még azt sem tudom, milyen diplomája van”, mondta párttársára. Tóth Bertalan javára sem lépne vissza, mert „most nem autóversenyzőre, hanem profi szerelőre van szükség”. Szanyi szerint indulhat Mesterházy Attila is, az ő baloldali elkötelezettségében nem kételkedik, úgy tudja, akár még egy női jelölt is lehet.

Két éve Szanyi azt mondta, vannak fideszes kollaboránsok az MSZP-ben, most ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem köszöntek még el tőlük. Szerinte ma öt emberrel kellene elbeszélgetni, majd elköszönni tőlük. Ezek az emberek Szanyi szerint ma nem képviselők, korábbiak talán lehetnek, inkább részint pénzemberek.

Arra a kérdésre, hogy öt év múlva lesz-e MSZP, azt mondta:

Mélyreható változás nélkül a párt talán még egyszer megugorja az 5 százalékos küszöböt, de aztán kalap, kabát.

A teljes interjú a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!