szerző:
hvg.hu

A The Atlantic azt fejtegeti, lép-e valamit az Európai Unió arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok magyarországi irodáját Berlinbe költöztetik, illetve közeleg a Stop Soros törvény elfogadása, amellyel tovább nehezítik az itthon működő civil szervezetek dolgát.

Évek óta háborúzik már a magyar kormánypárt Soros Györggyel, és a tavaszi választási kampányban sok pénzt költöttek arra, hogy a magyar származású üzletembert hibáztassák a migrációért. Nemsokára megszavazhatja a parlament a Stop Sorosként emlegetett törvénycsomagot is, amely egyebek mellett komoly bejelentési kötelezettséget írna elő a menekültekkel foglalkozó civil szervezeteknek.

A Stop Soros is szerepelt a Nyílt Társadalom Alapítványok érvei között, amikor úgy döntöttek, hogy budapesti irodájukat Berlinbe költöztetik át. Patrick Gaspard elnök azt mondta, hogy nem tudják tovább garantálni a munkájuk és a munkatársaik biztonságát Magyarországon, és nem tudnak védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.

A The Atlantic idézi Heather Grabbe-t, a brüsszeli Open Society European Policy Institute igazgatóját, aki úgy fogalmazott a költözéssel kapcsolatban: "tudtuk, hogy egyszer be fog következni, de még mindig sokkos állapotban vagyok". Emlékeztetett, hogy Magyarország, akárcsak a többi uniós tagállam, vállalta a törvények tiszteletét, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a kisebbségek védelmét. A Stop Soros törvény azonban megnehezítheti minden nemzetközi szervezet működését Magyarországon, és azt üzenheti, hogy a civilek ne is próbálkozzanak ott. Ugyanakkor reméli: az emberek egy idő után felismerik, hogy ez az EU egész rendszerére fenyegetést jelenthet – tette hozzá.

Az EU-t alapvetően nem arra találták ki, hogy büntesse a közös szabályokat be nem tartó tagállamokat, mostanság azonban mégis ezt tesztelik Magyarországon és Lengyelországon. Mindkét tagállamban hozzányúltak ugyanis korábban független állami intézményekhez, és meg akarják regulázni a civil szervezeteket. Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése miatt vetnének be eddig nem használt szankciót, a tagállam szavazati jogának felfüggesztését. A magyarországi problémák közül a cikkben a média kormányzati bekebelezését említik, amit Orbánék úgy hajtottak végre, hogy közben bőkezűen részesültek az uniós pénzekből.

Az Európai Bizottság korábban erőtlenül lépett fel a szabályokat be nem tartó tagállamok ellen. Egyelőre a civil szervezetek vegzálása miatt sem tud az EU túl sok jogi eszközt bevetni Magyarország ellen, legfeljebb csak akkor, ha az új törvény sérti az európai antidiszkriminációs normákat – veti fel a lap. Orbán Viktor persze nincs egyedül ebben a helyzetben, akadnak rajongói a populisták között, nyugaton is. A cikkben itt az olasz Matteo Salvinit, a Liga párt elnökét említik.

A lap megállapítja: akár lép az EU Orbánék ellen, akár nem, az sokat elárul majd a közösség jövőjéről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Szijjártó Péter szerint Soros alapítványa titkol valamit, ezért költözik

Elkaptuk egy videóinterjúra Szijjártó Péter külügyminisztert azután, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette: nemzetközi irodája székhelyét Budapestről Berlinbe teszi át. A miniszter felmondta a kormányzati propaganda ismert szólamait, és nem tűnt olyannak, mint aki sajnálja, hogy Soros György alapítványa távozásra kényszerült.