szerző:
hvg.hu

Nemrég került nyilvánosságra, hogy komoly biztonsági hiányosságokat tárt fel az amerikai kormány a magyar útlevélkiadási rendszerben. Az Európai Bizottság is magyarázatot kér a magyar hatóságoktól a felmerült visszaélésekre.

Olyan komoly veszélyt lát az amerikai kormány a magyar útlevélkiadási rendszerben történt csalások miatt, hogy azon is elgondolkoztak, hogy kirakják Magyarországot az Egyesült Államok vízummentességi programjából.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium munkatársai tavaly figyeltek fel egy férfira, aki magyarnak vallotta magát, de nem beszélt magyarul. Kiderült, csalással szerzett magyar papírokat, és amikor az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, az is világossá vált számukra, hogy nem elszigetelt esetről van szó, hanem egy komoly biztonsági hiányosságról a magyar határőrizeti rendszerben.

Közel 700 külföldi juthatott csalás útján magyar útlevélhez, mellyel be tudtak jutni az Egyesült Államokba. Az amerikai fél szerint elképzelhető, hogy bűnözők, terroristák között szokássá válik, hogy Ukrajnába utaznak, ahol csalással magyar útlevélhez jutnak, majd ennek birtokában bejutnak az USA területére, ezért fontosnak tartják az ügy mielőbbi felderítését és megoldását.

A Népszava csütörtöki számában megkérdezte Christian Wigandot, az unióban az ügyben illetékes végrehajtó testületet biztosának, Vera Jourovának a szóvivőjét. Wigand azt mondta, elvárják, hogy az illetékes nemzeti hatóságok alaposan kivizsgálják az állampolgárság megszerzéséhez fűződő állítólagos csalásokat vagy bűncselekményeket. A szóvivő azt is megjegyezte, tudnak róla, hogy a magyar határőrizeti rendszernek komoly biztonsági hiányosságai lehetnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!