szerző:
hvg.hu

Közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Hódmezővásárhely független polgármestere és az LMP volt társelnöke, a korrupciós ügyek feltárásával ismertté vált Hadházy Ákos.

Márki-Zay már többször számolt be az előző városvezetés költekezéseiről, most a térfigyelő kamerák rendszerének kiépítéséről beszélt, szerinte százmilliós nagyságrendű lehet az úgynevezett „alkotmányos költség”, ami nem más, mint a korrupciós túlszámlázás.

A Facebook-oldalon élőben közvetített sajtótájékoztatóból és a 24.hu tudósításából kiderült, volt olyan cég, amelyik 2013-ban 13 millióért szerelt fel összesen 16 kamerát, tavaly pedig 31 kamerát szereltek fel, 94 millióért, de a technikai költségek nem növekedtek ennyivel. Érdekességként elhangzott, hogy például a Fekete Sas Hotel mellett volt olyan oszlop, amelyiken hat darab kamera lógott.

 

Márki-Zay és Hadházy elmondták, az üzletbe beszálló vállalkozóknak 2-3 millió forint közötti eszközönkénti árat adtak meg a városvezetésben, míg a környék hasonló közbeszerzéseiből kiderül, egy átlagos térfigyelő kamera körülbelül 200 ezer forintba kerül. (Egy drágább típus is kijön 6-700 ezer forintból.) Az igazi túlárazás a járulékos dolgokban jelenhetett meg, kábelekben, tartóelemekben.

Hódmezővásárhely összesen 650 millió forintot költött a kamerarendszer kiépítésére, három nagy tender volt, a közös itt az volt, hogy ugyanannak a személynek az érdekeltségi körébe tartoztak a nyertes cégek, minden egyes alkalommal egyetlen ajánlat volt és a pályázó mindig szinte teljesen pontosan a becsült értékre lőtte be a pályázatát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!