szerző:
hvg.hu

Az emberáradatot az Európai Unió és Törökország paktuma állította meg, amely alapján visszavisznek Anatóliába mindenkit, aki a görög szigetekre érkezik. A szárazföldről nem volt szó, most pont itt nőtt ugrásszerűen a menekültek száma.

Riportot közölt a minap az Évrosz folyó által kijelölt török–görög szárazföldi határszakaszról a ZDF német közszolgálati csatorna. A képek tanúsága szerint itt olyan mennyiségben érkeznek az emberek Európába, mint 2015 nyarán a röszkei határszakaszhoz (még a nagy roham előtt). Áprilisban a görög hatóságok 3986 menekültek regisztráltak, és azt is megállapították, hogy

a csempészbandák változtattak taktikájukon, már nem az Égei-tengeren keresztül hozzák az embereket, hanem a korábban áthatolhatatlannak tartott szárazföldi határon.

Errefelé több akadályba is ütközhetnek az emberek. Kerítés védi elvileg a határt, a két országot elválasztó folyó szeszélyes és veszélyes, valamint az egymásra ellenségként tekintő NATO-országok katonái is folyamatosan ellenőriznek. Vagy legalábbis így gondolták eddig Európában. Mert a ZDF helyszíni riportjában megszólaló menekültek azt állítják, a török oldalon nem nagyon találkoztak határőrizettel. Amilyen nehéz volt bejutniuk Anatóliába, annyira könnyű, kockázatmentes kijutni onnan. Pedig a görögök a menekültek számának növekedését látva jelentősebben megemelték a szakasz rendőri védelmét.

A közeli faluban egy kávézót üzemeltető nő a röszkei, ásotthalmi magyar polgárokra emlékeztet. Félelemmel tölti el az emberek áradata, de a bekéredzkedő menekültek közül a nőket és a gyerekeket beengedi mosakodni, felfrissíteni magukat. Egy férfi közben azt meséli, hogy az idegenek nem kérnek útbaigazítást, a telefonjukról lesik le, merre kell haladniuk.

Sokak Fylakio felé tartanak, ahol az ENSZ menekültügyi szervezetének, az UNHCR-nek áll egy tábora. Akit itt regisztrálnak, az olyan papírhoz jut, amivel szabadon mozoghat teljes Görögországban. Az EU–török-paktum alapján mindenkit, aki a tengeren érkezik, gyűjtőtáborokba kell terelni, amíg visszaszállításuk meg nem történik. A szárazföldön érkezőlre ez a megkötés nem vonatkozik. Olyan számban érkeznek most, hogy a ZDF-nek nyilatkozó UNHCR-munkatárs szerint 2500 embert megfelelő ellenőrzés és regisztrálás nélkül kellett továbbengedniük.

A német forgatócsoportnak az emberek azt mondták, hogy Szíriából, a háború elől menekülnek. A többségük a kurd területekről van, és teljes családjával vállalkozott az útra. Egy úticéljuk van:

GERMANY.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!