szerző:
hvg.hu

Ha nem tudják bizonyítani, akkor még helyhiány miatt sem lehet korlátozni a tudósítókat egy állami intézmény rendezvényén – így értékel Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke annak kapcsán, hogy gyakorlatilag a fél magyar sajtót kitiltották Steve Bannon budapesti előadásáról.

A médiaalkotmánynak nevezett jogszabály alapján jogellenes, ha egy állami intézmény nem segíti elő az újságírók tájékoztatási feladatának elvégzését – ismertette álláspontját Hargitai a Zoom.hu kérdésére. A MÚOSZ elnöke hangsúlyozta: önkényesen semmiképpen nem lehet szelektálni a tudósítók között.

A jelenlegi állás szerint a külföldi lapok közül a The New York Times, a The Guardian, a holland Volskrant és NRC Handelsblad, az ARD és több szabadúszó újságíró munkáját akadályozzák. A magyarok közül a hvg.hu mellett az Index.hu, a 168óra, a HírTV, valamint a Zoom.hu munkatársai jelezték, hogy elutasították a regisztrációjukat.

„Ezzel csak a nyilvánosságot próbálják szűkíteni, és azt próbálják megakadályozni, hogy újságírók kényes kérdéseket tehessenek fel” – mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!