szerző:
hvg.hu

Nem beszélhetünk többé a Városligetről mint egybefüggő közparkról, írják a Facebookon a Ligetvédők egy a főváros megrendelésére készített tanulmányra hivatkozva. Szerintük Budapest legnagyobb közparkja helyett csupán a múzeumépületek közti részt kitöltő, felszabdalt zöldterületrészek maradnak majd. A Városligetet egy törvénymódosítással 2013-ban tették beépíthetővé.

A fővárosi önkormányzat megrendelésére készült egy kilencven oldalas tanulmány, mely a Városliget építési szabályzatának módosításához kapcsolódó környezeti értékelést végzi el. A Ligetvédők ezt a tanulmányt osztották meg Facebook-oldalukon, és a tanulmányból egyebek mellett azt idézik, hogy a megengedett építménymagasságok miatt a zöldfelületek benapozottságának csökkenése várható, ami a park zöldterület használatát, növényzetének átalakulását eredményezheti. A Ligetvédők értelmezése szerint tehát a tanulmány is arra a következtetésre jut, hogy a Városliget mint egybefüggő közpark, ebben a mai formájában megszűnik.

Lapunk kérdésére Csák Gergely Ligetvédő aktivista azt mondta, a tanulmányból is kiderül, hogy a parkban ma még összefüggő zöldfelület helyett fás ligetek maradnak csupán, melyek az éttermek és a múzeumok közötti részeket lesznek hivatottak kitölteni.

Az aktivista szerint a Liget már így is túlterhelt, ezért a beépítésével és még több látogató idevonzásával ezek a zöld foltok is pusztulni fognak. Csák szerint ennek a tanulmánynak azért van nagy jelentősége, mert alátámasztja a Ligetért évek óta küzdő civilek (Ligetvédők, Greenpeace, Levegő Munkacsoport, Magyar Urbanisztikai Társaság, Magyar Tájépítészek Szövetsége, stb.) állításait, miszerint a Liget-projekt nem Budapest legnagyobb közparkjának a megújításáról, hanem annak beépítéséről és új szórakozónegyeddé transzformálásáról szól.

Garay Klára, a Városliget barátai Facebook-csoport üzemeltetője kérdésünkre azt mondta: a Városliget-törvény 2013-ban sorolta át a Városliget építészeti státuszát. Korábban mint közpark nem beépíthető terület volt, ezzel a törvénymódosítással engedélyezték azt, hogy ennyi új épületet fel lehessen építeni a Városliget területén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Zelki Benjámin Ingatlan

Megint balhé van a Ligetben, ötven kopasz érkezett

Kedden reggel a Riadólánc a Városligetért Facebook-csoportban azt írták, az Ötvenhatosok terén, a Néprajzi Múzeum építkezésénél nagyjából ötven kopasz várakozik, feltehetően a már előkészített fák átültetésére készülnek.