szerző:
hvg.hu

Kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy többmilliós páncélautót vegyenek neki.

Hivatali visszaélés vádjával két év börtönbüntetésre ítélte Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt egy szkopjei bíróság szerdán, írja a Politico. Az ítélethirdetéskor a jobboldali politikus nem volt jelen, ügyvédei fellebbezést jelentettek be .A vád szerint Nikola Gruevszki miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. A vádiratban az olvasható, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó Gruevszki 2012-ben kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy egy 600 ezer euró (191,28 millió forint) értékű Mercedes S600 típusú, páncélozott gépjárművet vásároljon a kormányfő számára.

A luxusautó megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek, Gordana Jankuloszkának az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó. A Mercedes eladásáról már februárban döntött a tavaly május óta kormányzó szociáldemokrata kabinet. Nikola Gruevszki ellen további négy eljárást folytat a szkopjei igazságügy.

Gruevszkiről korábban megírtuk, hogy Orbán hívó szava után kérte, adják ki bevont útlevelét, a magyar miniszterelnök pedig személyesen is megtolta a macedón helyhatósági kampányt. A választás, amelyikbe Orbánék beszálltak, élet és halál kérdése volt Gruevszkiéknek, elbuktak. Macedóniáról pedig a Magyar Narancs írta meg legutóbbi számában, hogyan terjeszkedik ott a propagandát Orbán emberei.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!