szerző:
MTI / hvg.hu

A medvék számára vonatkozó kvóta bevezetését fogadta el a román parlament szerdán. Két éve tilos a védett állatok szabályozó célzatú vadásza is, azóta kezdtek el szaporodni az országban a medvék.

A román parlament szerdán fogadott el egy döntést, amellyel maximálnák a medvék számát. Noha a medvék védettséget élveznek délkeleti szomszédunkban, a ragadozó állatok az elmúlt években jelentősen elszaporodtak az országban, és alkalmanként emberéletet is veszélyeztetnek.

A törvénytervezetet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette be, a képviselőház 169 támogató szavazattal, 59 ellenszavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el , még Klaus Iohannis államelnöknek kell kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. A környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat.

A román közvéleményt megosztja a kérdés, sokan ellenzik a medvék kilövését, mivel úgy tartják, az ember terjeszkedése és az állatok természetes élőhelyeinek zsugorodása az oka annak, hogy a medvék alkalmanként a telkepülésekre is bejönnek. Mások azonban támogatják a ragadozó állatok számának szabályozását, mivel az állatok a háztartásokban is kárt tesznek, illetve Székelyföldön a medvetámadások is gyakorivá váltak: az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.

A környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a védett populáció szabályozó célzatú vadászatát is betiltotta, azóta indult jelentős növekedésnek a romániai medveállomány, és így a medvetámadások is gyakoribbak lettek. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Medve támadt egy magyar zarándokra Erdélyben

A pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra érkezett magyarországi zarándokot támadott meg egy medve a Hargita megyei Szent Anna-tónál – jelentette be pénteken Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.