szerző:
hvg.hu

Csalhatott az Iránytű Párt, a Kell az Összefogás Párt, valamint a Rend és Elszámoltatás Párt. De még az LMP-s Ungár Péter ajánlása miatt is feljelentést tett valaki a rendőrségen.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Összesítette az Átlátszó a 2018-as április országgyűlési választások előtt történt hamisítások az ajánlások kapcsán. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint rengeteg csalás történhetett, országszerte összesen 111 büntetőeljárás indult.

Az Átlátszó leszögezi, miért volt a sok hamisítás: a kamupártok célja az aláírások másolásával az volt, hogy valós támogatók híján is képesek legyenek egyéni jelölteket állítani, ez sok pénzzel járt ugyanis. Egy képviselőjelölt után 1 millió forint járt, ráadásul, ha sikerült 27 jelöltet összecsalni legalább 9 megyében és egy budapesti választókörzetben, akkor már országos listát is állíthattak, ami még több ingyenpénzt jelent, ebben az esetben további 153 millió forintot kaptak kampányolni.

A 111 büntetőeljárás ténye mellett többet nem árult el az ORFK, de az oknyomozó portál megkereste a helyi választási irodákat is, tőlük azt szerették volna megtudni, hogy ők maguk hány esetben fordultak a rendőrséghez, és konkrétan mely pártok ajánlásaival kapcsolatban. Így ugyanis a büntetőeljárások száma mellett azt is megtudhatták, kik hozták össze ezt a több tucat büntetőügyet.

Az Átlátszó szerint:

  • legalább 15 választókerületben volt probléma az Iránytű Párt ajánlóíveivel,
  • majdnem ugyanennyi, 14 említést számlál a helyi választási irodáktól kapott tájékoztatásokban a Tóth Tamás listavezetésével felállt Rend és Elszámoltatás Párt, valamint a szcientológusok egykori elnöke által vezetett Kell az Összefogás Párt is.
  • A Hajrá Magyarország! Párttal szemben 13 eljárás biztosan zajlik, csakúgy, mint a gyógyszerész-testépítő Gődény György által vezetett Közös Nevezővel, valamint a Szepessy Zsolt féle Összefogás Párttal szemben is.
  • A feljelentettek között van az LMP is, például a II. kerületi jelölt, Ungár Péter ajánlása miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!