szerző:
Gergely Zsófia

A kormányból kihullott, kormánybiztossá átminősített Simicskó István olyan gondolatmenetet produkált a Tv2 élő adásában, hogy még Mikola Szinglihorda István is elismerően csettintene. Lesz stratégia a fiatalok hazafivá nevelésére, és az önkormányzati telkeken kialakított lőterekre járhatunk majd közösségi lelkületet elsajátítani vetélkedők és lövöldözés közben. Hiszen dúl az „ellentrend”, ami már csak abból is látszik, hogy még a hungarikumokat sem tudjuk felsorolni ebben a liberális fertőben.

Az egykori honvédelmi miniszter Simicskó István természetesen a Mokka című műsor kanapéján kapott lehetőséget arra, hogy kifejtse, mit fog csinálni a „hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztosként”.

Ennek tisztázását onnan indította, hogy látjuk, napjainkban milyen „mértékűvé vált nyugati országokban a liberalizmus, a szabadelvűség. „Egy németországi felmérés azt mutatja, hogy a fiatalok közel 40 százaléka szingli életmódot akar folytatni” – folytatta teljes elszánással, hozzátéve rögtön ehhez, mennyire nehézzé vált a hadseregek utánpótlása.

Egészséges nemzettudat-stratégia készül

Na, de itt jön képbe ő, a kormánybiztos, akinek az a feladata, hogy megalkossa annak stratégiáját, hogyan lehet a magyar fiatalokat „hazafias elkötelezettségre” nevelni, bennük „egészséges nemzettudatot kialakítani”. „Ezen keresztül erősíteni a honvédelem és társadalom kapcsolatát”, kialakítani ezt az identitástudatot – magyarázta.

Ehhez koordinálni kell, hiszen ebbe ez az oktatástól a honvédelemig sok minden beletartozik, így ez egy „szép feladat” – bizonygatta a jobb napokat látott Simicskó. Akinek nem lesz könnyű dolga, hiszen ezeket az értékeket fenyegeti az „ellentrend”, amit ma látunk a nyugati világban, ezért már kevéssé kötődnek ezekhez a fiatalok.

Ejnye, még a hungarikumokat sem tudjuk

Itt a néző már komolyan félni/aggódni kezdett a fiatalokért, nem véletlenül: a közoktatás rendszerében helyezné el a lelkes kormánybiztos a hazafias nevelést, a honvédelmi tudatot, felemlítve konkrét tantárgyakat, amikbe becsempészve adnák át a nemzeti érzületet.

Példaként a brit kadétrendszer említette, amelyben a fiatalok, ha szükség van rájuk, bevonhatóak közfeladatokba. Jött is az ötlet: Simicskó rögtön a hétvégi szilvásváradi esőzés miatt vetette volna be őket „közösségi cselekvésként”. Ezért dolgozik, hogy megszólítsák a fiatalokat, hogy legyen ott a „lelkükben” mindez.

Hány állampolgár tudná felsorolni a hungarikumokat? – vetette fel a döntő érvet arra, hogy sehol nem vagyunk hazafias gondolkodás fronton.

Lőegyletekben szívhatják magukba a katonai pályára motiváló érzületet

Itt már végképp nehéz volt szavakat találni a szürreálisba fordult interjúra, de jött a végső csapás, amikor Istenes László rákérdezett, hogy mindez igény-e majd beruházásokat is. Egyszeri néző asszociációiban azonnal felrémlett egy kantáros nadrágos gázszerelő alakja, mikor csattant a „természetesen tartoznak” beruházások a remek ötletekhez.

Csakhogy települési szinten: a hazafias okítás lehetőségét honvédelmi sportközpontok, elsősorban lövészetre épülő lőegyletek jelentik majd. Ezek azonban nem iskolákban, hanem önkormányzati telkeken fognak megépülni – jelentette ki.

Ezek igazi közösségi terek lesznek, „vetélkedőkkel, küzdősportokkal”. Miközben ezzel a védelmi rendszerünket erősítjük a honvédelmi ismereteken keresztül, egyben kedvet csinálva a katonai pályához – jutott a végére. Ahogy a Tv2 lekeverte a beszélgetést: erről még sokat fogunk beszélni.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Simicskó átlényegül
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!