szerző:
Z. B.

A két civil csoport a nyomvonalban ugyan nem, de abban egyetért, hogy a jelenlegi, a parti ingatlanok kerítésvonalára tervezett mobilgát is tönkretenné a part arculatát, és jelentős fakivágásokat követelne a hullámtéren.

Szerdán ismét tárgyalja a fővárosi közgyűlés a Római-partra tervezett gát ügyét. Tavaly decemberben döntötték el Tarlósék, hogy a sok vitára tekintettel egy szakmai grémiummal vizsgáltatják meg, hol épüljön a gát a Rómain. Ez a szakértő szervezet mostanra hozott döntést: többségük a Duna-parton, a kerítések mentén javasolja felépíteni a védvonalat. Ez tehát változás a korábbiakhoz képest, hiszen nem a közvetlenül a partélre épített, de nem is az egy utcával beljebb eső Nánási–Királyok útja menti verzió győzedelmeskedett, hanem egy harmadik, korábban Bús Balázs óbudai polgármester által felvetett köztes megoldás.

A Római-partot védő Fák a Rómain civil csoport szerint azonban a part menti, főváros által támogatott változat megvizsgálására jóval részletesebb elemzés született, mint az általuk támogatott Nánási-Királyok útjára építendő nyomvonal esetében. Ezért a szakmai stáb szerintük nem tudta megfelelő módon elvégezni az összehasonlítást, amire felkérték. Továbbá a végül elfogadott, a part menti ingatlanok kerítésvonalára tervezett változat műszaki realitása a csoport szerint nem igazolható megfelelő szivárgáshidraulikai modellezés elkészítése nélkül.

A parti gát mellett kardoskodó Római-partért Egyesület pedig azt írja Facebookján: a mostani verzió erőltetésével egy lehetetlen, kivitelezhetetlen tervezésre pazarolja a közpénzt a főváros. Szerintük a városháza időhúzásra játszik, miközben 55 ezer óbudai árvízvédelme még mindig megoldatlan. Korábbi bejegyzésükben azt írják: a főváros a parti tulajdonosok kerítésvonalán egy méteres betonfalat tervez építeni, amihez 80 ingatlan 23 ezer négyzetméterét kellene kisajátítani.

A két civil csoport egyetért abban, hogy a vízparttól távolabb épített vasbeton fal és a tetején árvíz idején megjelenő mobilgát tönkretenné a táj arculatát és hasonlóan a partélre épített védműhöz, jelentős fakivágásokat is követelne az ártéri parton.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!