szerző:
hvg.hu

25 év fegyházbüntetést kaptak a halálkamionper fő vádlottjai, akik nem törődtek azzal, hogy 71 ember fulladhat meg egy kamionban. A per másodfokon folytatódik, az ügyész súlyosbításért, a védelem enyhítésért vagy felmentésért fellebbezett. A perben 14 vádlott volt, bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel mindenkit megvádoltak, többen emberölésért is feleltek.

25 év fegyházbüntetést szabott ki a Kecskeméti Törvényszék első fokon arra a négy vádlottra, akik felelősek 71 ember haláláért. Az illegális menekültek egy zárt kamionban fulladtak meg, úton Ausztria felé, szörnyű körülmények között. A bíró azt mondta, a vádlottak ugyan nem akarták megölni a menekülteket, de nem tettek semmit, holott tudták, megfulladhatnak a zárt rakterű kamionban. "Belenyugodtak abba, hogy meghalhatnak", kapzsiságból, félelemből és indulatból nem állították vagy állíttatták meg a kamiont.

A pernek 14 vádlottja volt - két ügyet egyesítettek -, egy kivétellel a többi vádlott enyhébb, 3-6 éves fegyházbüntetést kapott. A 12. rendű vádlott 12 év fegyházat kapott, ő azonban még szökésben van.

Az ügyész a tizenketted rendű vádlott büntetésének helyben hagyását kérte, a többieknél viszont súlyosbításért fellebbezett. Az első négy vádlottra életfogytiglant kért, miután őket emberölésért és embercsempészetért is elítélték.

Miután az emberölést nem bűnszervezetben valósították meg, így a tényleges életfogytiglan esetén is szabadlábra bocsáthatják őket - verte vissza az egyik bírói érvet. Kitartott amellett, hogy az első- és másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondja ki bűnösnek a másodfokú bíróság.

A többi, embercsempészetért elítélt vádlott szerinte túl enyhe büntetést kapott - a középmértéknél jóval alacsonyabbat -, szerinte ezzel a büntetés nem éri el a célját. A legtöbb vádlott esetén arra is indítványt tett, hogy jóval hosszabb időre utasítsák ki őket Magyarországról.

A vádlottak illetve védőik fellebbeztek. Volt, akit a bírónak helyre kellett utasítania, hogy csak egy egyszerű választ vár, mert hosszas indoklásba bonyolódott. Az első négy vádlott felmentését kérte az emberölés vádja alól, az embercsempészés tekintetében enyhébb büntetést kértek.

A negyedrendű vádlott a bűnszervezet szót többször is magyarul mondta ki, vitatta, hogy bűnszervezetben követték volna el a bűncselekményt.

Az ötödrendű vádlott hosszan magyarázkodott: nem érti, miért ítélték el, mikor augusztus 27-én ő tett bejelentést a titkosszolgálatnak, akik nem segítettek neki. Kifogásolta, hogy a bíróság csak a másodrendű vádlottnál említette, hogy feltáró vallomást tett. "Akármennyi büntetést kaptam volna, akkor is fellebbezek, mert nem követtem el bűncselekményt" - mondja az embercsempészet miatt elítélt vádlott.

A hatodrendű vádlott azzal jött, nincs elég bizonyíték ellene, egyébként is sok évet kapott.

A nyolcadrendű vádlott szerint négy évet kapni embercsempészésért túl sok, összevetve más ország gyakorlatával. A többi vádlott is vagy felmentést kért vagy fellebbezett, a bűnszervezet minősítéssel nem értettek egyet.

A védők több esetben felhozták, hogy téves minősítést állapított meg a bíróság. Az ügyész kezdményezte, hogy a vádlottak maradjanak előzetes letartóztatásban. Az elsőrendű vádlott védője nem tiltakozott, azt mondta, "jobban tiszteli a bíróságot annál, mint hogy ebbe belekezdjen", a többiek ügyvédje viszont kérte a szabadlábra helyezést. A bíró egy vádlott kivételével fenntartotta az előzetes letartóztatást a másodfokú eljárás végéig, annyi kikötéssel, hogy legfeljebb annyi ideig maradhatnak előzetesben, amilyen hosszú büntetést most kiszabott rájuk. Van, aki már három éve ül előzetesben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!