szerző:
hvg.hu

Szerkezeti váltásra van szükség, hogy az egészségügy a különböző szakterületein előre tudjon lépni – derül ki Kásler Miklós emberminiszter a csütörtöki Figyelőnek adott interjújából. Kásler szerint a probléma összetett, bonyolult, és évtizedek óta nem sikerült megoldani, de olyannyira rossz állapotban azért nincs, mint amilyen súlyú kritikákat kap. Az oktatásról is volt egy-két gondolata.

A kormányközeli lap csütörtöki számában megjelent nagyinterjú szerint Kásler úgy látja, egyértelműen az egészségügyben kell a leggyorsabb intézkedéseket eszközölni, és nem azért, mert erről a területről érkezett, hanem mert ez a tény. "A probléma összetett, bonyolult, és évtizedek óta nem sikerült megoldani" – jelentette ki Kásler Miklós.

Beszélt arról is, hogy nem volt akkora a váltás a tárcánál, mint amiről az ellenzéki sajtó ír. Szerinte csupán annyi történt, hogy az új feladatokhoz, új szemlélethez a legalkalmasabb embereket állították csatasorba, de ez nem minősíti az elmúlt ciklusokban itt dolgozók teljesítményét.

Az egészségüggyel kapcsolatban azt mondta, ahhoz, hogy az ágazat a különböző szakterületein előrelépjen, elkerülhetetlen a szerkezeti átalakítás. "Ha megvan a struktúra, pontos tevékenységhez lehet rendelni a forrásokat" – mondta.

Szerinte az egészségügy és az oktatás a két nagy rendszer, amit mindig lehet észrevételezni, kommentálni, de mindkét struktúráról az a véleménye, hogy

távolról sincsenek olyan rossz állapotban, mint amilyen szintű és súlyú kritikákat kapnak.

Kásler úgy látja, "más országokban is a bírálatok kereszttüzében áll az egészségügy és az oktatás, nincs olyan hely a világon, ahol zavartalanul működnének ezek a területek".

A szerkezeti átalakítással kapcsolatban azt mondta, "nem szerencsés a mostani finanszírozási rendszer szerkezete, hiszen több mint 20 éves struktúráról beszélünk. Közben az orvostudomány elrohant mellettünk, ezért nyilván ezen a támogatási szisztémán is változtatni kell. Ugyanez vonatkozik az orvosi megközelítésekre is, hiszen ma már mások a szakemberek lehetőségei. Gyakran előfordul, hogy a klasszikus gyógyítási módszerekkel ugyanaz elérhető, mint egy sokkal drágább eljárással".

©

Kijelentette: a kormány hosszú távon gondolkodik, a népegészségügyre helyezik a hangsúlyt.

Kásler azt is mondta, hogy az egészségügy valójában sokkal általánosabb, szélesebb forgalom, beletartozik az is, hogy a betegségeket

el kell kerülni, meg kell előzni, hogy minél többen maradjanak az aktív keresőkorúak körében. A legfontosabb tehát a prevenció, hogy az emberek olyan életmódot alakítsanak ki, amely minimalizálja a súlyos megbetegedések kockázatát

– fogalmazott.

Az oktatásról is volt egy-két gondolata

Az oktatásról szólva azt mondta, már egyeztetett a minisztérium szakmai vezetőivel az új Nemzeti alaptantervről, elolvasta a preambulumot, amit teljesen megfelelő szellemiségűnek talált, "a tanterv egészének ezt kell majd képviselnie". Szerinte mindenképp meg kell gyorsítani a folyamatot, ezért a legrövidebb időn beül leül tárgyalni a NAT alkotói gárdájával. A cél az, hogy a 2019/20-as tanév már az új alaptanterv alapján induljon el – tette hozzá.

A kötelező olvasmányokat is újragondolják, mint mondta, "ez természetes, az értékeinket, a keresztény kultúránkat, a hagyományainkat azon a szinten kell megfogalmazni, amit a tanulók különböző korosztályai képesek befogadni".

A kilencosztályos általános iskola bevezetéséről szólva azt mondta, komoly szakmai viták zajlanak az ügyben, de egyelőre nincs döntés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!