szerző:
hvg.hu

Maglódon felajánlásokból, saját erővel újítanak fel egy épületet, amit az önkormányzat ajánlott fel, és remélik: hamarabb jut rájuk gyógypedagógus, ha ott több gyermek is várja majd a segítséget.

Nem vár tovább az államra egy édesanya, úgy döntött, létrehoz egy családi napközit halmozottan fogyatékos gyerekeknek. 8 éves fia napi 24 órás gondozást igényel, de azt mondja: évek óta nem kapja meg azt a fejlesztést, ami hivatalosan járna – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

Paku Andrea kisfia nyolcéves, születésekor beszorult a szülőcsatornába. A gyógytornász heti négyszer foglalkozik most vele, ennek díját a család fizeti, pedig évek óta járna a gyermeknek fejlesztő nevelés, de hely vagy gyógypedagógus hiánya miatt egyetlen intézménybe se vették fel eddig. Azzal is hiába próbálkoztak, hogy az otthonukban foglalkozzon a kisfiúval gyógypedagógus.

Most heti 20 óra fejlesztés járna neki, a családja azonban nem akar tovább várni az államra, kezükbe vették az ügyet: ők maguk hoznak létre napközit halmozottan fogyatékos gyerekeknek, méghozzá egy olyan maglódi épületben, amit a helyi önkormányzattól kaptak. Paku Andrea és szülei maguk újítják fel a két kezükkel és felajánlásokból, mivel pénzük nincs erre. Mióta belevágott, sorra jelentkeznek nála a környékbeli szülők, akik hasonló gondokkal küzdenek. Remélik, ha több gyermek lesz együtt, akkor hamarabb jut rájuk gyógypedagógus.

Az Emmi szerint az elmúlt években több ezerrel nőtt a gyógypedagógusok száma, egyre többen vesznek részt a képzésekben, és két év alatt majdnem hatmilliárd forintot fordítottak a szakemberek létszámának növelésére.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!