szerző:
hvg.hu

Milyen migrációs krízis? – kérdezi a New York Times, címlapon hozva két képet a Keleti pályaudvarról. Az egyik 2015-ben, a másik mostanában készült.

Migránsok ezrei érkeznek a görög tengerpartokra, Olaszországban ezrek landolnak minden héten. A német, osztrák és magyar határon keresztül százezrek érkeznek minden hónapban. De ez 2015-ben volt – kezdi cikkét a New York Times, amely "Milyen migrációs krízis?" címmel közölt egy cikket, illusztrációként használva a Keleti pályaudvaron 2015-ben, illetve nemrég készült két képet.

A migrációs krízis csúcsa után három évvel a görög tengerpartok viszonylag nyugodtak, tavaly augusztus óta Szicília partjai is csaknem üresek. Hoznak még pár példát a különbségekről, majd rátérnek arra, hogy ez a paradoxon Európában: a migránsok száma a 2015 előtti szintre esett, de a migrációs kérdések továbbra is megrázzák a kontinenst, a mostani uniós csúcson is próbálnak valami megoldást találni.

©

A vezetők nem értenek egyet abban, hogy az újonnan érkezettekért ki vállalja a felelősséget, azonban szembeötlő, hogy több vezető – különösen a jobboldali pártokban – továbbra is olyan benyomást kelt, hogy Európát még mindig ostromolják a migránsok, holott a számok egészen mást mutatnak.

Idézik Orbán Viktort is – akit szélsőjobboldali politikusként emleget a lap, aki nemrég arról beszélt, "nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól", majd felemlegetik a Stop Soros-törvénycsomagot, amely börtönnel sújthatja a menekültek segítőit.

Megjegyzik, nem Orbán az egyetlen, aki a keményebb vonalat viszi, ott van Matteo Salvini, az olasz belügyminiszter, aki nem engedi kikötni a menekülteket szállító hajókat. Horst Seehofer német belügyminiszter is a menekültek visszaküldésével fenyeget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!