Pálmai Erika
Pálmai Erika

A mobiltelefon, a számítógép és a különóra is alapszükséglet egy iskolás gyereknél – ma már ezeket is figyelembe veszik a fizetendő tartásdíj megállapításakor. 

Minimálbérből él, lakása, autója nincs, ami bevétele van, az mind a cége kasszájába folyik be – így fest a bíróságokon az az „embertípus”, amelyik nem akar tartásdíjat fizetni. A megtévesztő vagyontalanságot azonban egyre kevésbé hiszik el a magyar bíróságokon – hangzott el a témában tartott minapi konferencián. A bíróságok tartásdíjjal kapcsolatos ítélkezési gyakorlatát elemző munkacsoport vezetője, Makai Katalin kúriai bíró szerint a díjfizetést megúszni akarók sokszor magukat buktatják le.

„Arról, aki a Facebookon egy fehér Audi motorháztetőjére támaszkodva pózol, vagy különleges nyaralóhelyről oszt meg képet, nehezen hihető el, hogy nincs miből tartásdíjat fizetnie” – mondott példát az abszurditásokra. Szerinte ma már aligha lehet egy bírót meggyőzni arról, hogy egy többdiplomás, nagyvárosban élő ember tartósan ne tudna munkát találni magának, s erre hivatkozva bújik ki a tartásdíj fizetése alól.

Az utóbbi években megváltoztak a tartásdíj miatti perek. Míg korábban ezek viszonylag egyszerűen és könnyen megítélhető, „egyeneljárások” voltak, újabban nagy kihívás az ítélkezési gyakorlatban az igazság kiderítése. Az elemzés szerint egyre több a nagy bizonyításigényű, bonyolult ügy, ami az eljárások elhúzódásában is megmutatkozik: ma átlagosan 100 nap alatt születik döntés egy-egy ilyen ügyben.

A tartásdíjperekben egyre gyakoribb, hogy a fizetésre kötelezendő fél mindent megpróbál valós anyagi helyzetének eltitkolására. A bíróság előtt papírokkal igazolt és a tényleges vagyoni helyzet közötti  különbségeket jól mutatja, hogy – a  joggyakorlat-elemző csoport által vizsgált 600 ügy alapján – csak az esetek 60 százalékában jutottak a bíróságok arra a következtetésre, hogy a kimutatott jövedelem a valós helyzetet tükrözi. Vagyis tíz esetből négyben trükközni próbál az egyik szülő.

A tényleges jövedelem megállapításához hosszadalmas bizonyítási eljárásra van szükség. Az utóbbi években szélesedett ugyanis a bizonyítékok köre: az adóbevallás, a gépjármű- és ingatlan-nyilvántartás mellett a bírák számára sokat elárulnak a közösségi oldalakon tett bejegyzések, fényképek is az érintett anyagi helyzetéről.

A kiugróan magas jövedelmek eltitkolása elsősorban a fővárosra és környékére, valamint Nyugat-Magyarország gazdaságilag fejlettebb régióira jellemző.  Az ország keleti felében inkább annak a megállapítása okozza a nehézséget, hogy a rendelkezésre álló csekély jövedelmet hogyan lehet felosztani úgy, hogy a tartásdíjra kötelezett szülő megélhetése se kerüljön veszélybe. A különbségeket jól jelzi, hogy míg a legkisebb összegű havi tartásdíj 5 ezer forint (ezt Baranya megyében fizeti egy közmunkás), a legmagasabb összeget, havi 180 ezer forintot, Budapesten állja egy – foglalkozására nézve futballbíró – apa.

A tartásdíj alapját meghatározó, a gyermek felneveléséhez szükséges indokolt költségekbe egyébként ma már nemcsak a hétköznapi értelemben vett alapszükségletek tartoznak, vagyis az étel és a ruházat, hanem például a számítógép, az internethasználat és a mobiltelefon is. Ezek ugyanis „a gyermek kiegyensúlyozott, harmonikus fejlődését” segítik elő – amiről már nem is nyitnak vitát a bíróságokon. Elvben már az is általános gyakorlat, hogy a speciális szükségletekkel kapcsolatos kiadásokat – például az értelmi fogyatékos gyermek fejlesztésének vagy akár az allergiás étrendnek a többletköltségeit – is megosztják a szülők között.

Akár a havonta több százezer forinttal járó magániskola költsége is elszámolható tartásdíjként, ám csak abban az esetben, ha az iskolát a szülők korábban közösen választották ki. Elvben már az sem lehet vita tárgya, hogy az érettségi is olyan többletkiadással jár, amelyből mindkét szülőnek ki kell vennie a részét. Egy nyugat-európai körutazás azonban – még ha az iskola szervezi is – már luxuskiadásnak tekintendő, amit nem feltétlenül kell állnia a különélő szülőnek.

PÁLMAI ERIKA

A cikk a HVG 2018/24. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!