A bírókat döntésre kényszerítik: a lelkiismeretükre vagy Handóra hallgatnak
Itthon

A bírókat döntésre kényszerítik: a lelkiismeretükre vagy Handóra hallgatnak

A szőnyeg szélére állították azokat a fővárosi bírákat, akik elmaradtak attól az elvárástól, hogy legalább tíz ítéletet hozniuk kell minden hónapban. Pedig nem kell igazságügyi szakértőnek lenni, hogy értsük, mekkora probléma az, ha egy bíró inkább nem idéz be újabb tanúkat egy komplikált perben, csak hogy idejekorán ítélkezzen. A statisztika ráadásul azt mutatja, nincs is ok a sürgetésre.

Itthon

Foci a javából

"Próbáltunk keresni egy másik bejáratot a klubházba, de azt egy biztonsági őr állta el. Kértem, engedjen be minket, értékes felszerelések vannak nálunk. A 'nem' válaszra csak annyit tudtam mondani, hogy akkor legalább szavatolja a biztonságunkat, ha már nem enged be az épületbe. – Miteket??? – kérdezett vissza. – Nem szavatolom én a te biztonságodat… ki vagyok én? Azért vannak a rendőrök… – tette hozzá." Túry Gergely, a HVG fotóriporterének helyszíni beszámolója a pénteki, botrányos véget ért Ferencváros-DVSC mérkőzésről.

Itthon

Labdarúgás: vizsgálat az Üllői úti botrány miatt, Tököli távozik a Fradiból

A magyar sport, ezen belül a labdarúgás képviselői, irányítói mélységesen elítélik a Borsodi Liga felsőházának pénteki, utolsó fordulójában történteket - az Üllői úton, valamint Siófokon lezajlott rendbontásokat. Gyurcsány Ferenc sportminiszter a belügyi tárcát irányító Lamperth Mónikával egyetértésben azt kezdeményezi, hogy a kormány indítson átfogó vizsgálatot a botrányos eseményekkel kapcsolatban. Közben Tököli Attila bejelentette, hogy távozik az FTC-től.

Itthon

Várszegi kontra Várszegi

Hatalmas meglepetésre a kevésbé esélyesnek tartott Várszegi-csapat, az MTK Hungária nyerte meg a magyar labdarúgó-bajnokságot az FTC előtt. Holott ez utóbbival Várszeginek nagyra törő tervei voltak: előkészítette a tőzsdei bevezetését, amelyet a Bajnokok Ligája-részvétel lett volna hivatott anyagilag is megalapozni, és a befektetők szemében is vonzóvá tenni. Változtat-e labdarúgó üzleti stratégiáján a Fotex-vezér?

Itthon

OAH: szervezési, vezetési és biztonsági hiányosságok a Paksi Atomerőműnél

A Paksi Atomerőmű Rt.-nek a fűtőelemek sérüléséről készített jelentése hiányos, az okokat egyoldalúan tárgyalja - állapítja meg egyebek között az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elemzése. A hivatal szerint az áprilisi üzemzavart tervezési hiba és a biztonsági kultúrával kapcsolatos problémák okozták.

Itthon

Számvevőszéki feljelentés az MTV ellen

Több száz millió forintos jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt rendőrségi feljelentést tett az Állami Számvevőszék a Magyar Televíziónál (MTV) folytatott vizsgálódása nyomán - értesült az MTI; az ORFK-hoz még nem érkezett meg a feljelentés, s a tévé vezetése sem kapott hivatalos tájékoztatást.

Itthon

Feljelentést tett az egri kórház a romákról szóló hírek miatt

Az egri Markhot Ferenc Kórház igazgatója által elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint nem alkalmaztak diszkriminációt az intézmény szülészeti osztályán a roma kismamákkal szemben; a kisebbségi ombudsman által indított vizsgálatnak még nincs eredménye. Az igazgató feljelentést tett jogsérelem miatt, az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete (EVPKE) szerint pedig csupán pozitív diszkrimináció éri a kórházban a romákat, ezért hisztériakeltésnek tartják a cigányok elkülönítéséről szóló híreket.

Itthon

Óvodásoktól eredt a Paksról terjesztett rémhír

Egy újságírónő fogalmazta meg azt a mobiltelefonon terjedő szöveges üzenetet, amely azt tartalmazta, hogy Pakson felrobbant az atomerőmű egyik részlege; az álhírről óvodások beszéltek, amit egy óvónő komolyan vett - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A hírek elterjedésére reagálva korábban a gazdasági miniszter és az erőmű is cáfolta, hogy "rendkívüli esemény" történt volna Pakson.

Itthon

Pótköltségvetést sürget az MDF

Miközben az államháztartás és a költségvetés egyértelműen rossz helyzetben van, a kormány gazdaságpolitikáját a tétlenség és a csodavárás jellemzi - hangoztatták a Magyar Demokrata Fórum (MDF) gazdasági szakértői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon, ahol azt a következtetést vonták le, pótköltségvetésre van szükség.

Itthon

A Fidesz nem támogatja a kedvezménytörvény módosítását

A Fidesz nem támogatja a kedvezménytörvény módosítására irányuló javaslatot - közölte Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a kormány szerdai ülése után. A kormány azt szeretné, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) által elfogadott kedvezménytörvény-módosítást kivételes eljárással, a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés.

Itthon

MTV: eltértek a pártelnökség ajánlásától az MDF-es kurátorok

A Magyar Demokrata Fórum elnöksége megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a párt eddigi bizalmát élvező kurátorok nem az MDF elnökségének ajánlása szerint jártak el, és az MDF szándékaival ellentétes döntés meghozatalát segítették elő - áll az elnökségnek az MTV-elnök megválasztásával kapcsolatban kiadott közleményében. Az MDF négy kurátorral képviselteti magát a tévékuratórium nyolctagú elnökségében, amely egyhangúlag Ragáts Imre korábbi ügyvezető alelnököt jelölte a Magyar Televízió elnökének.

Itthon

Magyar Bálint pert indít Répássy Róbert ellen

Személyiségi jogi pert indít Magyar Bálint oktatási miniszter Répássy Róbert fideszes képviselő ellen, aki kedden Medgyessy Péter kormányfővel levélben közölte: a miniszterre "a korrupció gyanújának árnyéka vetül, mert nem törekszik a minisztériumnál folyó gyanús ügyek kivizsgálásra, ehelyett elleplezni, takargatni igyekszik azokat". Répássy szerint négy, a közbeszerzés előkészítésért felelős személy az egyik potenciális pályázó meghívására luxusnyaraláson vett részt a hét végén.

Itthon

Négypárti egyezség az iraki magyar misszióról

Elvi megállapodás született egy 300 fős katonai szállító kontingens Irakba küldéséről a négy parlamenti párt egyeztetésén szerdán; az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn dönthet a magyar részvételről. A Fidesz azt követően egyezett bele az iraki misszióba, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsától megérkezett a felkérés a küldetésre.

Itthon

Népszerű kormány, "éretlen" ország

A lakosság fele jónak ítéli a Medgyessy-kormány első évét, derült ki a Medián nemrég készült felméréséből. A Financial Times már nem ilyen derűlátóan vélekedik a magyar politikusok munkájáról; a vezető brit gazdasági-politikai napilap szerint Magyarország - annak ellenére, hogy egy éven belül esedékes az uniós csatlakozása - politikailag "aggasztóan éretlen". Ön miképp vélekedik a kormány első évéről?

Itthon

Medgyessy: jövőre nem lesznek megszorítások

A kormány a jövő évre formálódó terveiben az összkiadások 7-8 százalékos növekedésével és 4-5 százalékos inflációval számol; nem kell megszorításokra számítani, semmiféle ilyen csomag nincs - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió Este című, keddi műsorában.

Itthon

Helikopterbaleset a Mount Everesten, az évforduló előtt

Hegymászókat szállító helikopter zuhant le a világ tetején, a Mount Everest körzetében szerdán az alaptábornál: egy nepáli légi kísérő életét vesztette és hat ember megsérült. Jelenleg száznál is több hegymászó tartózkodik a Mount Everest térségében, hogy részt vegyen a világ legmagasabb hegycsúcsa meghódításának 50. évfordulóján.

Itthon

Hárman haltak meg az újabb algériai földrengésben

Közel kétszáz ember sérült meg és hárman veszítették életüket a kedd esti újabb erős algériai földrengésben. A Richter-skálán 5,8-es (más jelentések szerint 5,5-es) erősségű rengés - a legerősebb a május 21-i, 6,7-es erősségű rengés óta, amely a legutóbbi adatok szerint 2217 ember halálát és 9500 személy sérülését okozta - nagy rémületet váltott ki az érintett városok lakossága körében; a sebesüléseket főleg a pánik okozta.

Itthon

Holtan találták meg az eltűnt hétéves kisfiút

Megtalálták annak a 7 éves kisfiúnak a holttestét, aki hétfőn délután tűnt el az albertirsai strand területéről. Az MTI úgy tudja, hogy a kisfiú holttestére az albertirsai strand medencéjének egyik lefolyójában bukkantak rá.

Itthon

Szeptemberig nem zárnak be kistelepülési postahivatalt

A Magyar Posta felfüggeszti a júniusra tervezett postahivatal-bezárásokat és szeptemberig nem zár be egyetlen kistelepülési hivatalt sem. A 600 főnél kisebb lakosú településeken ugyanakkor júniustól megkezdik a mobilpostai rendszer kipróbálását.

A címlapról ajánljuk