Itthon

Paks: független vizsgálatot követelnek a zöld szervezetek

Huszonhárom környezet- és természetvédő szervezet állásfoglalásban követeli, hogy független európai uniós vagy ENSZ-szakértők vizsgálják meg, valójában mi történt az atomerőmű üzemanyag-kazettáinak tisztítása során. Jelenleg a gazdasági tárca által kinevezett miniszteri biztos, illetve az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folytat vizsgálatot az ügyben.

Itthon

MTV: felbontják a Friderikusz producerével kötött szerződést

A Magyar Televízió (MTV) ügyvezető alelnöke közös megegyezéssel, 2003. június 2-i hatállyal megszünteti a Friderikusz - A szólás szabadsága című műsor producerével fennálló szerződést - értesült az MTI. A műsort gyártó View Produkciós Kft. négyhónapos szerződést kötött az MTV-vel.

Itthon

Nem veszik el visszamenőleg a lakáshitel-kamattámogatást

Hamarosan megszületik a rendelettervezet a lakástámogatási rendszer módosítására – jelentette ki a Pénzügyminisztérium szóvivője, aki leszögezte: szóba sem került, hogy visszamenőleg elvennék vagy csökkentenék bárki kamattámogatását. A tárca szakértői a tervezett intézkedésekről kikérték a bankok véleményét is.

Itthon

Két újabb körözött iraki vezetőt fogtak el

A szövetséges erők őrizetbe vették a bukott iraki rezsim hadseregének volt vezérkari főnökét és az iraki biológiai fegyverprogram egyik vezetőjét, "Doktor Baktériumot". Közben megérkezett Bagdadba Paul Bremer, a Jay Garner nyugalmazott tábornok helyébe lépő amerikai kormányzó.

Itthon

Négypárti indítvány pártalapítványok létrehozására

A négy parlamenti frakció egy-egy képviselője közösen nyújtotta be a parlamentnek azt az indítványt, amely a pártok működését segítő alapítványok létrehozását és költségvetési támogatását szabályozza. Az előterjesztés szerint a pártok háttérintézményeiként működő alapítványok alaptámogatásként egy képviselő egyévi alapdíjának (a jelenlegi havi alapdíj 198 ezer forint) a huszonötszörösét kapnák meg.

Itthon

Megtartanák a Gellért téri forrásházat a kerület lakói

A XI. kerületi polgármesteri hivatal hét végén végzett közvélemény-kutatása szerint a kerület lakóinak többsége a helyi vezetéssel azonos álláspontot képvisel: eszerint az építménynek maradnia kell, s üzemeltetését, illetve működését a tulajdonos fővárosnak kellene finanszíroznia és biztosítania - közölte Molnár Gyula polgármester.

Itthon

Habeas Corpus: jogos védelem volt a tótújfalusi gyilkosság

A tótújfalusi gyilkosság kapcsán a Habeas Corpus Munkacsoport hétfőn közzétett, a Somogy Megyei Bíróságnak címzett levele szerint a fiatalkorú lány, akit nevelőapja megölésével vádolnak, valójában családon belüli erőszak áldozata, aki jogos védelmi helyzetben cselekedett. A Somogy Megyei Bíróság április 24-én kezdte tárgyalni a büntetőpert, melyben S. Kittit emberöléssel, édesanyját bűnpártolással és kiskorú veszélyeztetésével vádolják.

Itthon

Kendermag-demonstráció: a belügyminiszter szerint szakmai hibákat követett el a rendőrség

A belügyminiszter értékelése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a bejelentések kezelését és az egyeztetést szakszerűen hajtotta végre a május 4-i Vörösmarty téri rendezvényekkel kapcsolatban; a rendőri biztosítás tervezésekor azonban szakmai hibákat vétettek, amelyek közrejátszottak abban, hogy a téren rendbontások történhettek.

Itthon

Greenpeace-tüntetés a paksi atomerőműnél

A Greenpeace közép-kelet-európai régiójának magyar és osztrák aktivistái közös demonstrációt tartottak hétfőn délelőtt a paksi atomerőmű bejáratánál. A tüntetők többek között azt szeretnék elérni, hogy ne hosszabbítsák meg az atomerőmű élettartamát.

Itthon

Ökumenikus istentisztelet a siófoki áldozatok emlékére

Ökumenikus istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt Siófokon, a csütörtöki tragikus buszbaleset harminchárom áldozatára emlékezve a vasúti átjáró közelében lévő Szent Kereszt kápolnában. Közben azonosították a tragédia áldozatait, így a hozzátartozók többsége a gyászszertartást követően visszautazhatott Németországba.

Itthon

Aquincumi gazdaságtemető

Nem hozott gazdaságpolitikai fordulatot a Medgyessy-kormány első éve - így összegezhető Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere és két közgazdász-kutató, Antal László és Petschnig Mária Zita véleménye. De hasonló jelzés érkezett Washingtonból is: a Nemzetközi Valutaalap 2003-2004-re pénzügyi kiigazítást szorgalmaz. Vajon lesz-e erre bátorsága a kormánynak?

Itthon

Ingatlan-visszaéléssel gyanúsítják a VPOP volt vezetőjét?

Arnold Mihály, a Vám- és Pénzügyőrség volt országos parancsnokának gyanúsítottkénti kihallgatását tervezi a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal egy, a közvagyonban másfél milliárd forintos kárt okozó ingatlan-visszaélési ügyben - értesült a Népszabadság. A hírt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatala a nyomozás érdekében sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Itthon

A rendőrség szerint valószínűleg a busz sofőrje okozta a siófoki tragédiát

Pénteken megindult a vasúti forgalom Budapest és Nagykanizsa között, miután a MÁV szakemberei Siófokon befejezték az előző napi katasztrófa során megrongálódott vasúti pálya újjáépítését. A siófoki operatív bizottság tegnap esti pontosítása szerint a balesetben harminchárman hunytak el. A rendőrség szerint vélhetően a német buszvezető okozta a tragédiát, de a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult közlekedési bűncselekmény alapos gyanúja miatt.

Itthon

Paksi Atomerőmű: személyi mulasztás okozta a gázképződést

Személyi mulasztást és az érvényes tájékoztatási menetrend megsértését állapították meg a Paksi Atomerőműben a múlt szombaton végrehajtott vegyszeradagolást követő gázképződés ügyében - ismerte el Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője. Az üzemzavar minél biztonságosabb felszámolása érdekében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter miniszteri biztost nevezett ki az üzemzavarral foglalkozó szakértői csapat mellé.

Itthon

Harminchárom halottja van a siófoki busztragédiának

Súlyos tömegszerencsétlenség történt egy vasúti átkelőben Siófok közelében csütörtök reggel, amikor egy német turistabusz összeütközött egy vonattal; harminchárman vesztették életüket, több súlyos sérült van. Az MTI értesülése szerint a szerencsétlenül járt emeletes busz a vasúti átjáróban, Siófok határában a nagy forgalom miatt megállt a síneken, s a vonat beleszaladt; a fénysorompó működött. Délután öt órakor elszállították a kettétört autóbuszt az átjáróból, a vasúti forgalom azonban várhatóan csak péntek reggelre áll helyre.

Itthon

Jelentést vár az ORFK a kendertüntetés biztosításáról

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetője szakmai szempontok alapján akarja megvizsgálni a vasárnapi budapesti kendermag-tüntetés rendőri biztosítását, és ha felmerül a mulasztás gyanúja, akkor vizsgálatot rendel el - közölte Garamvölgyi László ezredes, az ORFK kommunikációs igazgatóságának vezetője. Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány péntek reggelre kérte a demonstráció biztosításával kapcsolatban a BRFK vezetőjének, Kökényesi Antal vezérőrnagynak a jelentését.

A címlapról ajánljuk
Putyin egész pályás letámadást folytat a neten

Putyin egész pályás letámadást folytat a neten

Egyre inkább cenzúrázzák Oroszországban az internetet. A jelek szerint Moszkva a kínaihoz hasonló digitális nagy fallal akarja elzárni az oroszok elől a nemkívánatos tartalmakat. Valószínűleg elkésett.